Експерт: Введення прямого міжбанку негативно позначиться на валютному ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Введення прямого міжбанку негативно позначиться на валютному ринку

Кредит&Депозит
1884
Переведення торгів валютою в Україні в режим прямого міжбанківського ринку негативно відіб'ється на валютному сегменті і на банківській системі країни в цілому, вважають компанії-члени Американської торговельної палати в Україні.
"Проблема полягає не тільки в складності системи самої купівлі/продажу. Нацбанк вимагає, щоб усі банки, які торгують між собою іноземною валютою, мали встановлені міжбанківські кредитні лінії для здійснення міжбанківських розрахунків між собою по даних заявах (клієнтів - ред.). Установлення таких відносин між всіма банками країни не є можливим", - указується в прес-релізі палати, який цитує агентство "Інтерфакс-Україна".
Відповідно до прес-релізу, у пропонованих Національним банком України (НБУ) умовах спектр застосування Системи підтвердження угод зводиться до співробітництва кожного банку лише з колом кредитно-фінансових установ, з якими в нього встановлені відповідні відносини.
Крім того, у прес-релізі відзначено, що введення прямого міжбанку істотно сповільнить процес здійснення операцій обміну валют та затруднить купівлю/продаж некруглих сум валюти, або рідко використовуваних в Україні валют (чеська крона, польський злотий, турецька ліра і т.д.).
"Операції істотно сповільняться і банки не зможуть гарантувати своїм клієнтам своєчасне здійснення операцій. Тобто виконання зобов'язань клієнтів в іноземній валюті (у випадку покупки іноземної валюти) або гривні (у випадку продажу іноземної валюти) опиняться під загрозою", - відзначається в прес-релізі.
Очікуване уповільнення роботи валютного міжбанку несе ризики несвоєчасного погашення кредитів в іноземній валюті, як в інтересах українських банків, так і в інтересах іноземних кредиторів, що негативно вплине на стан банківських активів і репутацію українських компаній за кордоном, відзначено в прес-релізі.
Як повідомлялося, НБУ наполягає на введенні режиму прямого міжбанку, оскільки це надасть об'єктивну інформацію про курсову ситуацію на ринку і буде вигідно клієнтам банків. Крім того, за оцінкою НБУ, робота в режимі прямого міжбанку скоротить можливості для надання спекулятивного тиску на курс гривні.
Прямий міжбанк планується ввести в Україні з 4 листопада. Новими правилами передбачається, що банки зобов'язані виставляти заявку клієнта на купівлю і/або продаж валюти на прямому міжбанківському валютному ринку винятково в сумі і за курсом, що визначений клієнтом.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас