Експерт: Якщо економічна ситуація не зміниться, в 2010 році у світі може різко скоротитися виробництво сільгосппродукції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Якщо економічна ситуація не зміниться, в 2010 році у світі може різко скоротитися виробництво сільгосппродукції

Аграрний ринок
442
Якщо економічна ситуація не зміниться, в 2010 році у світі може різко скоротитися виробництво сільгосппродукції. Про це повідомив керівник групи експертів Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимир Лапа.
Як пояснив він, у минулі роки у світі було зниження врожаю, що спричинило сплеск цін. Цей сплеск цін стимулював зростання виробництва не тільки в Україні, а й у багатьох інших країнах - "у Росії поставлений рекорд, і в багатьох інших країнах урожай виріс".
"Відповідно, баланс світового ринку насичений, і на це наклалася фондова і фінансова криза, і ми одержали просто божевільний обвал цін", - відзначив експерт. За словами В.Лапи, у багатьох країнах сільгоспвиробники тепер будуть заощаджувати, оскільки вони не вписуються в економіку і стоять перед ризиком збиткової роботи. "Це означає, що вони будуть зменшувати інвестиції в технології", - додав експерт.
"Швидше за все, 2009 рік буде перехідним, але якщо ситуація принципово не зміниться з мотивацією до виробництва, то в 2010 році ми гарантовано будемо мати істотне скорочення виробництва по багатьох видах продукції в усім світі", - підкреслив В.Лапа.
За його словами, на сьогодні польські фермери страйкують, тому що їх ціни не влаштовують, американські фермери говорять, що вони на грані прибутковості.
"Навіть якщо вони не зменшують площі, вони зменшують інвестиції, тобто - застосування технологій, закупівлю техніки, а все це відображається на врожайності. Тому, якщо ця криза на товарних ринках, що не дає можливості прибутково працювати та продавати зерно, принципово не зміниться якоюсь тенденцією відновлення, тоді 2010 рік покаже нам зовсім інші обсяги врожаїв і, швидше за все, принципово інші ціни, які також можуть піднятися вже під впливом зменшення обсягів виробництва", - констатував експерт.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас