Падіння цін на нафту загрожує економічній стабільності Венесуели — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Падіння цін на нафту загрожує економічній стабільності Венесуели

Енергетика
280
Коли президентові Венесуели Уго Чавесу ставлять запитання про те, як відіб'ється подальше падіння цін на чорне золото на економіці його країни, він упевнено відповідає, що "Венесуела готова до того, щоб витримати будь-які ціни на нафту і якщо вони стабілізуються на рівні між $80 і $90 це більш ніж досить для нашого соціалістичного проекту", пише іспанська El País.
У розпал світової економічної кризи міністр економіки та фінансів Венесуели Алі Родрігес Араке також стверджує, що "у Венесуели одна із найстабільніших економік світу". Але показники говорять про протилежне.
З липня поточного року, коли барель венесуельської неопрацьованої нафти продавали за $126, ціни на сировину впали більш ніж в 2 рази, досягши позначки $60,32 за барель.
У таких умовах ні Уряд, ні аналітики не виключають використання міжнародних резервів і національного фонду з метою фінансування внутрішніх і зовнішніх витрат країни, тому що нинішнього виробництва нафти не буде досить для цих цілей.
Хоча міністр Родрігес Араке оголосив план економії коштів на наступний рік, представлений 2 дні тому проект бюджету Венесуели на 2009 рік передбачає збільшення витратної частини бюджету на 23%. Більше 45% бюджету-2009 будуть фінансуватися за рахунок нафтових доходів.
З іншого боку, на цьому тижні Венесуела підтвердила, що умови фінансування і постачання неопрацьованою нафтою учасників договору Petrocaribe залишаться без змін: коли ціна на барель нафти буде нижче $100 доларів, країни-одержувачі зможуть оплачувати тільки 50% рахунку протягом 90 днів, іншу ж половину - протягом 25 років при інтересі 1%.
Прогноз уряду заснований на тому, що в 2009 році Венесуела зробить 3,66 млн. барелів нафти на день та одержить принаймні $60 за кожен барель, проданий на закордонних ринках.
Ці розрахунки є більш оптимістичними ніж минулорічні, коли в бюджет закладалася ціна $35 доларів за барель у той час як на світових ринках вона перевищувала $100.
Обговорення, що почалося, венесуельського бюджету знову пожвавило полеміку із приводу обсягу реального виробництва державною нафтовою компанією PDVSA. Відповідно до цифр від міністерства енергетики та нафти Венесуели, виробництво досягає 3,4 млн. барелів на день, а от остання доповідь ОПЕК підтверджує лише 2,33 млн. барелів на день.
З такими оцінками "Венесуела не зможе існувати", упевнений екс-президент центрального банку країни Домінго Маса Савала. Його аргументи засновані на тому, що майже весь прибуток від продажу нафти буде поглинено внутрішнім боргом, що коливається між $10 млрд. і $12 млрд. річних, а також через імпорт різної продукції, розмір якого цього року досяг $50 млрд.
Уряд Венесуели та місцеві аналітики сходяться тільки в тому, що альтернатива скороченню державних витрат і великому обсягу імпорту полягає в тому, щоб удатися до міжнародних резервів і фондів розвитку, які, згідно Чавесу, перевищують $80 млрд.
"Тільки наші міжнародні резерви нараховують $40 млрд., а у двох двонаціональних фондах з Китаєм і Росією в нас є інші $40 млрд.", - заспокоює незгодних з його економічною політикою лідер Венесуели.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас