Стельмах дав установку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стельмах дав установку

Валюта
19519
Голова НБУ Володимир Стельмах прогнозує, що ситуація на валютному ринку заспокоїться через два тижні. Для цього регулятор повинен одержати підтвердження про виділення коштів від МВФ, змінити методику визначення офіційного курсу, а також запустити нові правила роботи на міжбанківському ринку.
На думку Володимира Стельмаха, економічна ситуація дозволяє, щоб курс утримувався на рівні 4,9-5 грн./$1, навіть незважаючи на різке скорочення обсягів українського експорту за кордон (у першу чергу, металургії). За даними Нацбанку, сальдо платіжного балансу залишається позитивним. "Тільки банки з початку жовтня привели в економіку $1 млрд.", - стверджує Стельмах.
Однак до економічних факторів додаються спекулятивні настрої. З одного боку, експортери стримують продаж валютного виторгу і накопичують залишки валюти на рахунках у комерційних банках чекаючи подальшого зростання курсу долара. "Авуари в банках ростуть і збільшилися на $1,5 млрд. з початку року. Ми не врахували, що спекулянти будуть стримувати валюту на рахунках. Думали, що всі будуть працювати сумлінно", - розводить руками Володимир Стельмах.
З іншого боку, на валютний ринок тиснуть гроші населення. Після виникнення проблем у Промінвестбанку населення почало активно вилучати депозити з банківської системи, а девальвація змусила їх конвертувати гривню в долари. За 20 днів жовтня фізособи вилучили з банків 13,6 млрд. грн. При цьому населення купує готівкову валюту приблизно на $28-30 млн. на день.
Зростання курсу невигідне НБУ, тому що загрожує банківській системі і виробничому сектору: у портфелі банків збільшується частка прострочених валютних позик, а підприємствам необхідно вишукувати більше ресурсів для погашення зовнішніх позик. Ослаблення курсу на 10% приведе до ускладнення погашення корпоративними позичальниками $3,6 млрд. Звідси і необхідність у залученні ресурсів Міжнародного валютного фонду.
У свою чергу МВФ вимагає від Нацбанку відмовитися від практики існування трьох валютних курсів (офіційного, міжбанківського і готівкового. "На вимогу Фонду, буде 2 курси: готівковий і безготівковий офіційний, причому офіційний курс буде встановлюватися по фіксингу міжбанківського ринку з урахуванням інтервенцій НБУ", - розповідає Володимир Стельмах. Такий механізм курсоутворення дозволить уряду одержувати доходи з населення і бізнесу в бюджет, тому влада готова на нього погодитися.
Нацбанку ж не залишається нічого, як рухати курс своїх інтервенцій вгору - учора Нацбанк продавав банкам валюту за курсом 5,25 грн./$1. Крім того на сьогодні офіційний курс був підвищений на 8 копійок - до 5,09 грн./$1. Уперше за п'ять місяців курс перевищив доревальваційний рівень 5,05 грн./$1. Однак допускати перехід офіційного курсу за межі курсового коридору НБУ не має наміру. Щоб збити ажіотаж на валютному ринку і не допустити розкручування інфляції (через девальвацію та збільшення обсягу готівки в економіці), регулятор планує ще кілька заходів.
По-перше, незважаючи на рекомендацію РНБО почекати, регулятор має намір 4 листопада ввести в дію постанову №153, що зобов'язує банки перейти на прямий ринок валютно-обмінних операцій. У результаті клієнти банку одержать право вказувати точний курс, за яким вони хочуть купити/продати валюту на міжбанку. Дотепер банки зводили своїх клієнтів усередині системи, а на міжбанківський ринок виводили тільки сальдо операцій. У результаті імпортери та експортери не знали, за яким курсом банки продають і купують валюту. А спекулянти одержували можливість грати на підвищення курсу, торгуючи мізерними обсягами валюти. "Можна було виставити на ринок лот $15 тис. за курсом 5,8 грн./$1 і задирати ринок", - пояснює Володимир Стельмах. Починаючи з 4 листопада ринок буде бачити всі котирування та обсяги валюти, виставленої на продаж, що дозволить зняти спекулятивний тиск із ринку.
По-друге, регулятор має намір підтримувати валютний курс гривні на готівковому ринку. "Ми розглядаємо можливість надати чотирьом банкам-дистриб’юторам готівкову валютну інтервенцію - близько $150 млн. Далі НБУ буде дивитися на готівковий курс і ухвалювати рішення щодо обсягів інтервенцій", - повідомив Володимир Стельмах. По-третє, щоб зняти напругу з товарного та готівкового валютного ринку, Нацбанк має намір запропонувати приватним особам свої депозитні сертифікати.
Всі вжиті регулятором заходи дозволять стабілізувати ситуацію на валютному ринку і зміцнити курс гривні, повернувши її в коридор 4,50-5,34 грн./$1. Правда, у наступному році управляти ситуацією буде набагато складніше. За прогнозами Нацбанку, негативне сальдо поточного рахунку складе близько $14 млрд., а весь платіжний баланс може бути зведений з дефіцитом $15 млрд.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас