Страх перед рецесією знову тягне ринки на дно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страх перед рецесією знову тягне ринки на дно

Валюта
496
Страх, пов'язаний з настанням глибокої світової рецесії, з новою силою охопив ринки: у четвер різко знижуються ціни на акції, сировинні товари, дорожчають держпапери та долар.
Однак експерти закликають інвесторів не впадати у відчай, оскільки, "можливо, дно вже в межах бачення", написав у четвер вранці аналітик видання Market Watch Пітер Браймлоу.
Паніка може знову стати визначальним фактором на фондових ринках
Інвестори вимагають викупу приналежних їм акцій, що призводить до ліквідації позицій у цінних паперах, валютах emerging markets і на сировинних ринках, пише газета Financial Times.
"Інвестори відмовляються від акцій і переходять на ринки облігацій", - відзначає Ендрю Салліван з гонконгської компанії Main First Securities. Доходи вже не важливі, потрібно хоча б зберегти основний капітал, вважає він, додаючи, що інвестори вкрай стурбовані поточною ситуацією, компанії-експортери готуються до скорочення виторгу, і паніка може захлиснути всі ринки.
Фондовий індекс MSCI Asia Pacific втратив 4,4%, впавши до рівня травня 2004 року - 83,96 пункту. Японські акції йдуть донизу через побоювання з приводу компаній-експортерів, у результаті індекс Nikkei 225 втратив з ранку вже 5,5% і, як очікується, до закриття опуститься до мінімуму з травня 2003 року. Особливо сильно знижується в четвер корейський ринок акцій, що пов'язано з невірою інвесторів у дієвість вжитих нещодавно урядом заходів з підтримки фінансової системи країни. Індекс Kospi впав на 8,6%.
На ринки emerging markets вкрай негативно вплинув так званий "аргентинський фактор": інвестори активно виводять кошти із цих ринків, після того як уряд Аргентини вирішив націоналізувати приватну пенсійну систему. Експерти вважають, що цей крок може передвіщати другий аргентинський дефолт за останнє десятиліття.
Аргентинський ринок акцій впав у середу на 10% і вже на 23% з початку тижня. Прибутковість облігацій Аргентини з погашенням в 2033 р. злетіла на 3,91 процентні пункти і досягла 28,6%, хоча ще лише місяць тому цей показник становив трохи більше 12%, повідомляє агентство Bloomberg. В Аргентині практично зупинилися торги на внутрішньому борговому ринку. Зведений індекс MSCI Emerging Markets впав у четвер на 3,7%.
Європейські фондові індекси впали за підсумками торгів у середу на 4-5% слідом за акціями банків і сировинних компаній.
Фондові індекси в США знизилися в середу на побоюваннях, що подальше уповільнення темпів зростання світової економіки негативно позначиться на корпоративних прибутках, повідомляє агентство Bloomberg. Значення індексу Standard & Poor's 500 впало за підсумками торгів на 6,1% - до 896,78 пункту - мінімуму з квітня 2003 року.
У той же час більшість ф'ючерсів на індекси США ростуть у четвер, ф'ючерс на індекс S&P 500 додав 1,2%.
"Питання в тому, чи будуть хоч якісь гроші вкладені в акції, - відзначив Джеффрі Кунс з Manning & Napier Advisors Inc. - Всі продають, і ніхто не купує, і це важко подолати".
Сировинні ринки навряд чи стануть "останнім притулком" інвесторів.
Уповільнення економічного зростання в усьому світі підриває попит на сировинні товари, і експерти очікують, що ця тенденція залишиться домінуючою, щонайменше, до кінця року, пише видання MarketWatch.
Індекс 19 сировинних товарів Reuters/Jefferies CRB впав у середу на 3,3% - до рівня 8 вересня 2004 року. Індекс шести металів Лондонської біржі металів у середу втратив 5,9%. Ціни на мідь впали нижче $4000 за тонну - вперше з 2005 року через побоювання з приводу перспектив попиту на метал.
Нафта подешевіла в середу в Нью-Йорку до $66,75, на $5,43. У четвер нафта стабілізувалася, тому що вплив фактору падіння попиту на паливо стримується очікуваннями рішення ОПЕК скоротити видобуток. Ціна ф'ючерсного контракту на нафту марки WTI на грудень в електронній системі Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX) у четвер вранці зросла лише на $0,06 щодо рівня закриття торгів 22 жовтня й становить $66,81 за барель.
Зниження ставок МБК не допомогло
Ознаки відлиги на ринках міжбанківського кредитування не змогли зробити вирішального впливу на настрої інвесторів.
"Хоча широкомасштабні дії регуляторів, на перший погляд, вирішують проблеми кредитно-грошових ринків, вони не допомагають інвесторам у цінні папери протистояти тривалій рецесії", - стверджує аналітик J&W Seligman Дуг Пета.
Лондонська міжбанківська ставка пропозиції LIBOR у доларах терміном на 3 місяці в середу опустилася до 3,54%. Доларова ставка LIBOR "овернайт" у середу повернулася на рівень червня 2004 року - 1,12%, після того як Федеральна резервна система (ФРС) виділила кредитно-грошовим ринкам $540 млрд.
"Ми очікували, що падіння ставок LIBOR знизить напруженість відносно ризику хоча б на якийсь час. Схоже, ми помилялися", - заявив валютний аналітик Standard Bank Стів Барроу.
У четвер ставки на азіатському ринку МБК почали рости після тижня скорочення, за ними можуть протягом дня піти й LIBOR, і EURIBOR. Загальна волатильність ринків і непевність їх учасників можуть знову паралізувати кредитування, побоюються експерти.
"Ми вжили заходів у банківському секторі, тепер необхідно вжити заходів відносно глобальної рецесії", - заявив прем'єр-міністр Великобританії Гордон Браун. Він впевнений, що жодна країна не зможе ізолюватися від цієї проблеми.
Можливо, зменшення ставок центробанків, що очікується, буде більше діючим.
Зниження базових ставок центральних банків сприймається багатьма експертами як абсолютно необхідне в умовах гострої і затяжної рецесії, про яку все частіше та все голосніше говорять останнім часом. Аналітики згадують і про те, що прецедент скоординованого зниження вже є: 8 жовтня провідні ЦБ світу (включаючи США, ЄС, Великобританію) виступили єдиним фронтом і опустили базові ставки на 0,5 процентного пункту, їх прикладу протягом тижня наслідували багато центральних банків Європи та Азії.
Страх перед інфляцією може виявитися недостатньо сильним, і якщо побоювання рецесії візьмуть гору, імовірно, ринки побачать чергове зниження. Висловлюються різні припущення, у тому числі, що Федеральна резервна система може знизити базову процентну ставку до нуля до середини 2009 року через рецесію в економіці - так вважають експерти HSBC Securities USA Inc.
Ф'ючерси на базову процентну ставку США показують 100%-у ймовірність її зниження на наступному засіданні Федеральної резервної системи, що відбудеться 28-29 жовтня. При цьому 86% операторів ринку розраховують на зменшення вартості кредитів відразу на 50 базисних пунктів, ще у вівторок про зниження на 0,5 процентного пункту говорили лише 50% трейдерів. Впевненість у зниженні ставки зросла після заяви глави Федерального резервного банку Мінеаполіса Гері Стерна про те, що дії регуляторів не заспокоїли фінансові ринки.
Банк Англії, швидше за все, знизить базову ставку ще на 0,5 процентного пункту на засіданні 6 листопада, стверджує Віккі Редвуд з Capital Economics. Вона посилається на те, що керівники центробанку проголосували за попереднє зниження одноголосно і усвідомлюють необхідність додаткових заходів у цьому напрямку.
Інвестори впевнені, що ЄЦБ знизить вартість кредитування в євро ще на 0,75 процентного пункту до червня. 8 жовтня базова ставка була знижена на 0,5 процентного пункту - до 3,75%, у рамках скоординованого скорочення вартості кредитів провідними центробанками світу.
Очікувана прибутковість з тримісячних ф'ючерсів EURIBOR, термін яких минає в червні, впала до найнижчого рівня із січня 2006 року - 3,23%. У середньому протягом минулого року прибутковість з цих контрактів була вищою за базову ставки ЄЦБ на 0,23 процентного пункту.
Резервний банк Нової Зеландії прийняв у четвер рішення про зменшення базової процентної на 1 процентний пункт - з 7,5% до 6,5% (рівень січня 2005 року), а також заявив про можливості додаткового зниження в найближчий час.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас