Україну завалили імпортною ковбасою по 8 гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україну завалили імпортною ковбасою по 8 гривень

Аграрний ринок
3817
З початку року імпорт ковбасних виробів в Україну виріс на 70%. За даними Держкомстату, за вісім місяців поточного року до нас було завезено 8,8 тисячі тонн ковбаси та сосисок. За аналогічний період минулого року показник імпорту склав 5,3 тисячі тонн.
Лідером за обсягом імпорту ковбас в Україну стала Білорусія, що ввезла рекордні 8,2 тисячі тонн ковбаси та сосисок, що у два рази більше, ніж торік. Середня вартість кілограма білоруських сосисок у два рази нижча від російських аналогів - усього 1,55 долара за кілограм.
Навіть якщо накинути на цю суму 20% надбавки торговельної точки і витрати на доставку, то отримана сума у два рази менша від тієї, котру покупець бачить на прилавках. Слідом за обсягом імпорту йде Росія, що ввезла в Україну 72,2 тонни ковбасних виробів. Середня вартість кілограма ковбасної продукції, завезеної з Росії, становить 3,2 долари. Що стосується країн ЄС, то найбільші поставки ковбасних виробів в Україну були здійснені з Естонії та Італії. Декларована ціна італійської ковбаси - 2,1 долари за кілограм. Ще більш низька вартість естонських делікатесів - 1,9 долара за кілограм.
Вітчизняні виробники настільки істотне зростання імпорту пов'язують із закриттям українських кордонів для ввезення дешевої м'ясної сировини.
"Раніше в Україну напівлегально ввозилася величезна кількість низькоякісного м'яса, з якого вироблялася дешева ковбасна продукція. Його імпорт перекрили, тому компанії почали активніше ввозити низькоякісні ковбаси, які поширюють через дрібні продуктові магазини", - розповідає Володимир Головатий, голова правління "Ковельських ковбас".
Аналітик Марія Колесник вважає, що одним з найбільш важливих факторів збільшення імпорту є зниження ввізних мит на ковбасні вироби у зв'язку із вступом України у СОТ. Що стосується Білорусії, то збільшення ввезення із цієї держави може пояснити плановий характер його економіки. "На урядовому рівні було ухвалено рішення, що необхідно зробити стільки-то продукції за такими-то цінам. І це робиться. У результаті на ринку з'являється завищена кількість продукції, зробленої за мінімальною ціною, що й експортується за кордон", - вважає фахівець.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас