Єврокомісія виступила проти створення "газової ОПЕК" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія виступила проти створення "газової ОПЕК"

Енергетика
305
Єврокомісія виступила проти ідеї створення картелю виробників газу за моделлю ОПЕК, після того як найбільші виробники газу Росія, Іран і Катар повідомили про зміцнення співробітництва.
"Комісія, у принципі, проти картелів для торгівлі продукцією, і вуглеводні тут - не виняток. Ми вважаємо, що кращі умови для продажу таких продуктів, як газ, - це вільний і прозорий ринок", - сказав представник Єврокомісії Ферран Тарраделлас, передає Reuters.
Єврокомісія заявила, що про картель не було оголошено, і вона буде чекати оповіщення про будь-які дії щодо укладання подібної угоди, що може змусити ЄС переглянути його енергетичну політику.
Як повідомлялася, учора Росія, Іран і Катар на частку яких припадає 55% світових запасів і близько 27% світового видобутку "блакитного палива" погодили умови створення "газової ОПЕК".
Відзначимо, що ідея створення "газової ОПЕК" уперше була висловлена Іраном. Пропозиція Тегерана була активно підтримана Росією, Венесуелою і низкою арабських країн. У свою чергу ЄС і США активно виступали проти створення "газової ОПЕК". На їхню думку, подібний картель поставить під загрозу енергетичну безпеку всього світу і дозволить маніпулювати цінами.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас