ДКЦПФР відстрочила посилення вимог до торговців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДКЦПФР відстрочила посилення вимог до торговців

Фондовий ринок
729
У зв'язку із кризою банківської системи Держкомісія цінних паперів і фондового ринку вирішила перенести дату вступу в силу нового механізму розрахунку ліквідності торговців цінними паперами з 1 листопада 2008 року на 1 квітня 2009-го.
Учасники ринку підтримали рішення, оскільки через те, що банки останнім часом затягують платежі, вони автоматично збільшують обсяги непроплачених угод із цінними паперами, що було б неможливим у рамках нових правил гри.
Держкомісія цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) учора повідомила, що 21 жовтня було ухвалено рішення про перенесення строку вступу в силу положення "Про розрахунок ліквідності торговців цінними паперами" (прийнято 27 грудня 2007 року) з 1 листопада нинішнього року на 1 квітня 2009 року. "Ці строки продовжені рівно настільки, наскільки Нацбанк увів свою постанову №319, - сказав член ДКЦПФР Сергій Бирюк. - Коли ситуація в банківській сфері нормалізується, і Нацбанк змінить свою постанову, ми відразу прийдемо до введення положення раніше оголошеного строку. Ми не відмовляємося від нашого рішення, просто ситуація повинна стабілізуватися".
Відзначимо, постанова №319 була прийнята безстроково, хоча передбачалося, що обмеження введуть на шість місяців.
Рішенням ДКЦПФР №2381 від 27 грудня 2007 року вводилося поняття ліквідності торговців цінними паперами - це співвідношення загальної суми договорів (укладених, але не виконаних на день розрахунку - відкрита позиція) до розміру статутного капіталу торговців. Для брокерів цей показник не може перевищувати 10 (угоди укладаються з торговцями) і 20 (з фізичними і юридичними особами); дилерів - 15; андеррайтерів - 20; брокерів і дилерів - 30; брокерів, дилерів та андеррайтерів - 35.
Як розповів Бирюк, на ринку почастішали випадки, коли банк затримує переведення грошей по угоді купівлі-продажу цінних паперів. "Затримуються платежі через деякі банки. І може утворитися відкрита позиція там, де її не повинно бути де-факто, тобто не з вини торговця. Чому ж через цього комісія повинна накладати санкції на торговця? А позиція вважається відкритою, якщо в день поставки не було грошей", - відзначив чиновник.
Відповідно до нових правил, якщо в торговця капітал становить, наприклад, 1 млн грн, то він мав би право укласти договори з іншими торговцями, не оплачені в день підписання угод, на 10 млн грн. І торговець не міг би мати портфель неоплачених цінних паперів, що перевищує цю суму.
Учасники ринку вважають дії комісії виправданими і визнають, що кількість затримок з постачання грошей з вини банків збільшується. За словами брокера ІК Concorde Capital Анастасії Назаренко, якби ДКЦПФР цього не зробила, то торговцям довелося б приховувати відкриті позиції. "Ризики підвищилися, оскільки через банки затримуються платежі", - сказала вона.
Начальник відділу торгівлі цінними паперами ІК "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко впевнений, що ситуація із затримками по платежах у найближчі місяці може погіршитися. "Це найчастіше зачіпає дрібних торговців, які працюють із невеликими банками", - відзначив він. Президент інвестфонду "Амадеус-Індекс ПФТС" Михайло Ройко впевнений, що нове положення про ліквідність було початково направлене на очищення ринку від ненадійних торговців цінними паперами. Але те, що комісія відстрочила дату вступу в силу документа з урахуванням кризи на фондовому ринку, однаково не врятує невеликих торговців. "Зараз це занадто жорсткий інструмент. У торговців і так мало як грошей, так і паперів. Якщо ще ввести вимоги до ліквідності, то всім буде дуже важко. Просто комісія не хоче доводити їх до банкрутства і позбавлення ліцензій", - говорить Ройко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас