Промінвест входить у дельту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Промінвест входить у дельту

Фондовий ринок
20647
Як стало відомо Комерсант-Україна, сьогодні повинно відбутися підписання угоди про покупку Промінвестбанку (ПІБ) співвласником банку "Дельта" Миколою Лагуном, що, за твердженнями джерел, близьких до угоди, діє в інтересах Віктора Пінчука та Дмитра Фірташа.
Тимчасовий адміністратор ПІБ Володимир Кротюк не допускає до оцінки установи консультанта з її продажу, інвесткомпанію Dragon Capital, і має намір самостійно закрити угоду в найкоротший термін, щоб знизити фінансову напруженість у країні. Експерти не виключають, що кошти від продажу ПІБ може забрати Нацбанк у рахунок погашення рефінансування на $1 млрд.
Учора джерело в секретаріаті президента повідомило, що на сьогодні заплановане підписання попередньої угоди про покупку Промінвестбанку співвласником банку "Дельта" Миколою Лагуном. За його словами,Лагун має намір купити установу через офшорні компанії в інтересах бізнесменів Віктора Пінчука та Дмитра Фірташа.
"Ці бізнесмени прийшли до президента, що сказав голові Нацбанку (Володимиру Стельмаху), щоб банк був проданий консорціуму, що вони створюють, - повідомило інше джерело, близьке до угоди. - Тут охочих багато. Питання, хто раніше добіжить до президента". На останній зустрічі з журналістами у вівторок Віктор Ющенко повідомив, що попросив Володимира Стельмаха через кілька днів надати чітке рішення про майбутнє ПІБ, що повинен підготувати його тимчасовий адміністратор Володимир Кротюк.
Микола Лагун відмовився коментувати можливі взаємини із Дмитром Фірташем і Віктором Пінчуком, сказавши, що продовжує переговори про покупку ПІБ. "Я представляю групу міжнародних інвесторів, і сам беру участь у їхньому числі, - сказав він. - Усе в процесі. Коли буде щось (завершене), тоді будемо коментувати". У відділі комунікацій Group DF Дмитра Фірташа підкреслили, що "не мають у своєму розпорядженні такої інформації".
Володимир Стельмах заявив, що вперше чує прізвища таких покупців, тому що передав право на ведення переговорів тимчасовому адміністраторові, відзначивши, що в тендері на покупку ПІБ "виграє той, хто дасть більш серйозні гроші. А Лагуна до мене приводив за руку Володимир Матвієнко (власник ПІБ)". Володимир Кротюк підтвердив можливість підписання угоди сьогодні. "Завтра (23 жовтня) або післязавтра все буде завершене", - сказав він. У фонді ICON Private Equity, що одночасно афілійований і з East One Віктора Пінчука, і з банком "Дельта", учора відмовилися від коментарів.
За даними Нацбанку, на 1 липня 2008 року Промінвестбанк серед 178 банків займав 6-е місце за активами (27,539 млрд грн) зі статутним капіталом 200,175 млн грн, власним капіталом 2,8 млрд грн, зобов'язаннями 21,876 млрд грн, у тому числі кошти фізичних осіб склали 11,989 млрд грн (4-е місце), юридичних - 10,564 млрд грн (3-є).
Нагадаємо, що 8 жовтня НБУ ввів тимчасову адміністрацію в ПІБ, відсторонив його керівництво та ввів піврічний мораторій на задоволення вимог кредиторів. Причиною введення тимчасової адміністрації в ПІБ стала рейдерська атака на установу, після якої його вкладники стали масово знімати депозити і Нацбанк був змушений видати йому кредитну лінію на 5 млрд грн. Однак подальших уливань на підтримку ліквідності ПІБ регулятор робити не має наміру. "Це повинен робити новий інвестор", - заявив Володимир Стельмах.
Потенційних покупців на ПІБ уже налічується близько десятка. Директор управління інвестиційно-банківських послуг інвесткомпанії Dragon Capital, що була запрошена консультантом із продажу ПІБ, Браян Бест відмовився називати охочих придбати установу, підтвердивши, що серед них залишається Альфа-банк і російська інвестиційно-фінансова група "Інтелінкс". Браян Бест із Лагуном, що пропонував власникам ПІБ невелику суму, не зустрічався.
Бест не зміг назвати можливу суму угоди. "Ми не можемо навіть оцінити, у якому стані перебуває банк, тому що Нацбанк не допускає нас до документів, - обурився він. - Тому ціна може бути, якою завгодно, все вирішує Нацбанк. Але до початку жовтня тільки його основні фонди та капітал коштували $850 млн". Один з членів правління НБУ повідомив, що вчора один з покупців запропонував за ПІБ $1 млрд. "Я не знаю, хто це був, але нас цікавить, щоб повернули наші гроші, - сказав він. - Ми перерахували 4 млрд грн, незабаром можемо дати ще 1 млрд грн, а це вже $1 млрд".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас