Чому дорожчають продукти харчування? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому дорожчають продукти харчування?

Казна та Політика
2510
Панічні настрої українців перемкнулися з валютного ринку на продовольчий. Громадяни, навчені дефолтами та дефіцитами, прийнялися закуповувати продукти прозапас. Ринок відразу зреагував - у супермаркетах подорожчали м'ясо, молоко, сири та низка інших продуктів. Втім, експерти аграрного сектора не радять піддаватися паніці - на підвищення цін вплинула зовсім не банківська криза. А деякі продукти харчування навіть мають всі шанси подешевіти.
Цього року ціна їжі крок за крок йшла за темпами зростання або зниження інфляції. Продукти харчування почали стрімко дорожчати ще взимку, цінове зростання досягло свого піка у квітні-початку травня. Тоді ж було зафіксовано найвищий темп зростання інфляції. Але вже влітку Кабмін рапортував про перемогу над цим явищем. Продуктовий ринок завмер в очікуванні. Восени ціни на м'ясо, молоко та компанію знову поповзли вгору. Цього разу звинуватили глобальну економічну кризу. Але справа зовсім не в ній, вважають фахівці. Справа в осені.
Сезонні коливання
Ціна на такі продукти, як молоко та яйця, формується залежно від сезону. Восени вони традиційно дорожчають, тому що сировини стає менше. Якщо влітку закупівельна ціна на молоко опустилася практично до 1 грн./л., то зараз, за даними компанії "Украгроконсалт", вона коливається в межах 1,60-2,80 грн./л. Пропорційно зросла вартість і молочних продуктів: сметана подорожчала приблизно на 5%, сири - до 10% у порівнянні з літніми місяцями. Зросла також вартість пакувальних матеріалів. Але є ще одна причина того, що "молочка" росте в ціні. "Все більше виробників позиціюють свою продукцію в класі "преміум", і це впливає на середню вартість товару", - розповіла аналітик "Украгроконсалта" Ольга Мозгова. На думку експерта, тенденція зростання ціни на молоко збережеться до весни, коли ця продукція традиційно дешевшає.
Варто очікувати, що найближчим часом може подорожчати картопля. В аграріїв були дуже великі надії на врожай цього року, який обіцяв бути досить значним. Але погода перекреслила ці плани - в "картопляних" регіонах заходу та півночі України видалися дощові літо та початок осені, тому продукту зібрано мало.
Сезон приніс не тільки подорожчання, але й приємні новини для споживача. Гарний врожай соняшника в кілька разів знизив світову ціну на продукт. І в Україні він дешевшає не щодня, а щогодини: два тижні тому тонна насіння продавалася за 1400 грн., зараз за неї дають 1000. Реальна вартість соняшникової олії впала на 20% у порівнянні з літнім періодом. Це повинне якщо не знизити, то, принаймні, стримати ціни в роздробі.
Також найближчим часом очікується зниження роздрібної вартості борошна. Рекордний врожай зернових дозволяє не піднімати ціну на цей продукт.
Деяке сезонне здешевлення можна спостерігати і на ринку овочів та фруктів. У порівнянні з початком місяця кілограм яблук подешевів у середньому на гривню.
Заробити на паніці
Що стосується м'ясної продукції, то пояснити подорожчання недостачею сировини або його дорожнечею не можна. Закупівельні ціни на м'ясо в цьому місяці знизилися на 2-3 грн./кг. У той же час у кількох супермаркетах можна спостерігати зростання цін на ковбасні вироби до 10%. Експерти вважають, що це чистої води спекулятивна тенденція. М'ясні та інші несезонні подорожчання на ринку фахівці називають тимчасовими явищами, пов'язаними з настроєм частини громадян. "Частина населення має панічні настрої, і цим користуються на всіх ринках - і на валютному, і на продовольчому", - відзначив експерт Міжнародного центра перспективних досліджень Олександр Жолудь.
М'ясний ринок насичений сировиною як імпортного, так і вітчизняного походження, тому передумов для подальшого зростання цін на цьому ринку немає, вважають аналітики. До того ж проблеми фінансового характеру змусять споживачів відмовитися від частини витрат. Різке підвищення ціни на м'ясо очікується тільки напередодні 2009-го року і пояснюється природною причиною - передсвятковим зростанням попиту.
Їжа та криза
Світова фінансова криза все-таки позначиться на аграрному секторі, та, як наслідок - на продовольчих ринках. За словами керівника аналітичної служби компанії "ААА" Марії Колісник, українські аграрії зазнають серйозних проблем з кредитуванням. "Виробники повинні закуповувати добрива та засоби для захисту врожаю від шкідників на наступний сезон. У зв'язку з тим, що банки обмежили кредитування, а врожай проданий ще не повністю, фермерські господарства відчувають недостачу вільних фінансових коштів", - розповіла вона. На початку року необхідні хімічні засоби будуть коштувати дорожче, і ці зайві витрати аграрії можуть закласти у вартість продукції наступного року.
Що стосується м'ясо-молочної галузі, то на ній фінансова криза практично не позначиться - ці господарства практично не мають запозичень у банках.
Взагалі ж експерти не прогнозують значних змін на продовольчих ринках України. 80% продукції, що ми купуємо в магазинах і супермаркетах, має вітчизняне походження, а тому їх ціна хоч і залежить від глобальних світових тенденцій, то в дуже малому ступені.
Олена Павленко
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас