НБУ запланував цільову інтервенцію для підтримки курсу на готівковому ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ запланував цільову інтервенцію для підтримки курсу на готівковому ринку

2364
Національний банк України (НБУ) планує до кінця жовтня здійснити цільову інтервенцію на суму до $150 млн для підтримки курсу на готівковому ринку, повідомив голова НБУ Володимир Стельмах.
"Нацбанк, безумовно, буде підтримувати курс на готівковому ринку... Ми її (цільову інтервенцію - ред.) зараз оцінюємо як десь у рамках $150 млн", - сказав він журналістам у середу.
За його словами, валютні кошти планується продати чотирьом комерційним банкам, які зможуть завести додаткову суму готівки в Україну.
Голова Нацбанку пояснив, що ці чотири кредитно-фінансових установи є основними постачальниками готівкової іноземної валюти в країну: розмір квоти кожного із цих банків в інтервенції буде залежати від розміру їхнього капіталу.
При цьому він відзначив загострення проблеми з готівковими коштами на міжнародному ринку. "Ті, хто продає готівкову валюту нашим банкам за кордоном, теж ліміти встановлюють", - пояснив В.Стельмах.
Голова НБУ також відзначив, що, ухвалюючи рішення щодо проведення інтервенцій для підтримки готівкового ринку, Нацбанк змушений знаходити певний баланс між курсовими та депозитними пріоритетами, оскільки спостерігається перетік гривневих коштів з депозитів у банківській системі на готівковий ринок.
Як повідомлялося, населення України у вересні-2008 купило іноземну валюту на $1,321 млрд, більше, ніж продало, тоді як у серпні - на $568,9 млн. При цьому, загальний обсяг угод на готівковому ринку у вересні виріс на 7% у порівнянні із серпнем, до $6,391 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас