Експерти: Бездіяльність держави може привести до повномасштабної економічної кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Бездіяльність держави може привести до повномасштабної економічної кризи

1579
В Україні може розгорнутися повномасштабна економічна криза, якщо держава не буде вживати екстрених кроків для виправлення економічної ситуації. Таку думку висловили експерти та економічні аналітики.
Так, аналітик Concorde Capital Олександр Климчук вважає, що "якщо держава не буде вживати активних дій, тобто всі шанси, що це буде повномасштабна криза". За його словами, досить двом-трьом галузям серйозно постраждати і це потягне за собою економіку в цілому.
Климчук сказав, що недавня заява голови Корпорації "ІСД" Сергія Тарути про повномасштабну кризу в економіці в цілому відповідає дійсності. "Дійсно, металурги зараз у скрутному становищі, і якщо така ситуація буде тривати і далі, вони будуть мати серйозні проблеми. Якщо не приймати серйозних рішень, дійсно можуть бути великі скорочення до 20-30% персоналу і це може привести до того, що в цих регіонах споживчий попит знизиться і, відповідно, це вплине на всі підприємства, які працюють на внутрішній ринок", - додав Климчук.
Директор аналітичного департаменту Dragon Capital Андрій Беспятов також упевнений, що світова криза та економічні проблеми у світі впливають на економічну ситуацію в нашій країні. "Україна, насамперед, відчуває негативний вплив через неможливість позичити гроші за кордоном. Ризики рецесії економіки у світі впливають на певні групи товарів, обсяги споживання яких знижуються. У першу чергу, мова йде про металургію, що є одним з каталізаторів зростання економіки, на неї істотно вплинуло очікування економічної рецесії та скорочення споживання металургійної продукції", - сказав Беспятов.
За його словами, скорочення експорту сталі приведе до зниження темпів зростання ВВП, розширення дефіциту поточного рахунку і буде чинити девальваційний тиск на гривню.
Найсильніше, на думку Беспятова, постраждають найбільш капіталомісткі ринки, такі як девелопмент, фінансовий сектор і ті ринки, які мають істотне боргове навантаження, зокрема сектор роздрібної торгівлі і деякі сегменти сектора харчової промисловості. Ці сектори є найбільш чутливими до підвищення процентних ставок.
Аналітик "Трійки Діалог Україна" Ірина Піонтковська говорить про те, що масштаби негативних наслідків (для економіки України - ред.), а також тривалість періоду відновлення в цей момент складно оцінити, оскільки це залежить не тільки від світових тенденцій, а також від політичних рішень у нашій країні.
"Поки ще рано судити про довгострокові наслідки глобальної фінансової кризи для України, хоча металургійний комплекс уже відчув його негативний вплив у досить великому обсязі. Можна говорити про те, що якщо світова кон'юнктура на ринках основного українського експорту буде погіршуватися, а ситуація на світових фінансових ринках не покращиться, тоді це торкнеться всіх галузей української економіки", - упевнена Піонтковська.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас