Ющенко: Забезпечення стабільності національної валюти залишається одним із пріоритетів держави — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: Забезпечення стабільності національної валюти залишається одним із пріоритетів держави

Валюта
1708
Президент України Віктор Ющенко заявляє, що забезпечення стабільності національної валюти залишається одним із пріоритетів держави. Як повідомили в прес-службі глави держави, про це він заявив в інтерв'ю провідним іноземним радіостанціям - Бі-Бі-Сі, "Свободі", "Німецькій хвилі", "Радіо Франс".
Серед головних тем розмови - антикризовий план стабілізації національної економіки та мінімізації негативного впливу світової фінансової кризи; організація і проведення позачергових парламентських виборів і перспективи створення в новій Верховній Раді ефективної коаліції; газові переговори з Росією.
У контексті основних антикризових напрямків Президент, зокрема, відзначив важливість забезпечення державних і корпоративних фінансових зобов'язань по зовнішніх запозиченнях.
"Коли ми говоримо сьогодні про політику обслуговування зовнішнього боргу - це один з основних предметів спілкування із МВФ, тому що нам потрібно зберегти рівень валютних резервів", - сказав він, нагадавши, що зараз корпоративні короткострокові борги української сторони становлять близько 28 млрд. доларів. Глава держави оцінив перебіг переговорів з Міжнародним валютним фондом як "дуже інтенсивний", зокрема відзначивши свої консультації із представниками фонду, а також зустрічі з ними міністра фінансів і голови Національного банку України.
Говорячи про актуальність питання стабілізації національної валюти і ведення чіткої та прогнозованої курсової політики, Президент підкреслив: "Ми повинні всі розуміти - стабільна гривня, її стабільний курс - це одна з невід'ємних частин обслуговування нашого корпоративного боргу суб'єктами ведення господарства зокрема. Жодна економіка не обслужить зовнішні зобов'язання, якщо курс втратить свою стабільність", - відмітив В.Ющенко.
"Ніхто не буде курсом бавитися. Нам тільки потрібно перевести механізм курсоутворення до тих параметрів, інструментів, які були б зрозумілі людям, - що в нас ціна на гривню є одна, а не дві або три", - сказав Президент. Глава держави нагадав, що, за оцінками міжнародних фахівців, для світової економіки 2009 рік буде роком рецесії і подолання наслідків фінансової кризи.
"Тому коли ми говоримо про планування 2009 року в Україні, воно повинно бути твердим, чітким, ясним. Ми не повинні бавитися різного роду соціальним або якимсь іншим популізмом - ми повинні жити відповідно до коштів, раціонально, кожна копійка повинна витрачатися набагато продуманіше. Це основний висновок, який можна зробити з того, що зараз відбувається в стінах і уряду, і Нацбанку. Як Президент я всіляко спонукую один та інший інститут до того, щоб ми навчилися говорити одним голосом", - підкреслив В.Ющенко.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас