ОПЕК доведеться зробити важкий вибір в умовах падіння цін на нафту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК доведеться зробити важкий вибір в умовах падіння цін на нафту

Енергетика
1217
Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) проведе в п'ятницю засідання у Відні, на якому буде обговорюватися можливе скорочення обсягів видобутку нафтового картелю в суворих умовах, з якими організація не зіштовхувалася вже більше 10 років.
Нові дані говорять про те, що значні розходження економічного становища країн-учасниць ОПЕК істотно ускладнять хід обговорення, пише газета Financial Times.
Зліт та обвал нафтових цін
На початку 2008 року виробники нафти почували себе впевнено: стабільне економічне зростання та обмежений обсяг поставок нафти повинні були тримати ціни на нафту на дуже високому рівні. Коли в лютому нафта подорожчала понад $100 за барель, глава ОПЕК звинуватив у цьому спекулянтів на товарно-сировинних ринках і заявив, що ОПЕК мало що може зробити.
Зараз же виробників нафти охоплює паніка, відзначає газета International Herald Tribune, тому що ціни скоротилися наполовину в порівнянні з липневим піком ($147 за барель).
Ціна на нафту у вівторок опустилася нижче позначки $70
Ціна ф'ючерсного контракту на нафту марки WTI на грудень в електронній системі Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) у середу вранці впала на $2,57 відносно рівня закриття торгів 21 жовтня і склала $69,61 за барель. Ціна листопадового контракту на WTI, котирування якого завершилося у вівторок, впала в останній день торгів на $3,36 - до $70,89 за барель.
Попит на автомобільний бензин у США, за оцінкою компанії MasterCard, минулого тижня скоротився на 6,4%. Падіння споживання триває 26 тижнів поспіль.
"Падіння вартості нафти в довгостроковому періоді нашкодить виробникам, оскільки воно знижує мотивацію інвестицій", - заявив міністр нафтової промисловості Ірану Голамхуссейн Нозарі на конференції в Тегерані.
Завдання ОПЕК у Відні
ОПЕК необхідно зупинити падіння цін на нафту. Але на якому рівні його варто зупиняти, і якого зростання домагатися? Думки членів картелю розділилися.
"Ми не очікуємо, що нафта буде коштувати $100 доларів за барель, - відзначив міністр нафтової промисловості Катару Абдулла аль-Атийя. - Ці часи позаду. Підходящою ціною буде $80-90". Нафтовидобувні країни мають право захищати свою економіку, точно так само, як Великобританія та США, додав він.
"Декільком країнам ОПЕК, включаючи Венесуелу та Іран, необхідно, щоб ціни були вище $80 за барель, - відзначив заступник директора лондонської аналітичної фірми Centre for Global Energy Studies Лео Дроллас. - Саудівську Аравію влаштувала б ціна і $65 за барель, але вона, імовірно, підтримає скорочення видобутку, проявивши солідарність з іншими країнами організації".
Більше половини бюджетного виторгу Венесуели та Ірану припадає на продаж енергоносіїв. ОАЕ влаштовує ціна $30 за барель, Саудівську Аравію - порядку $50 за барель, стверджує представник Міжнародного енергетичного агентства. Ірану, населення якого вдвічі перевищує населення Саудівської Аравії, для досягнення балансу бюджету потрібна ціна $100, а малюсінькому Катару буде достатньо $10 за барель. Венесуела, президент якої Уго Чавес змушений витрачати величезні кошти на вирішення внутрішніх проблем, заклала у свій бюджет вартість нафти на рівні $120.
Згідно з прогнозом аналітиків ING, ВВП шести країн Перської затоки (Саудівської Аравії, ОАЕ, Кувейту, Оману, Катару та Бахрейну) скоротиться на 25% у тому випадку, якщо вартість нафти впаде в наступному році до середнього рівня $50 за барель.
Міністри нафти країн ОПЕК раніше заявляли про необхідність зниження видобутку з поточного рівня 28,8 млн барелів на добу. За словами президента ОПЕК Шакіба Хеліла, ідеальною ціною нафти є діапазон від $70 до $90 за барель.
ОПЕК буде змушена знизити обсяги видобутку нафти на 2 млн або навіть 2,5 млн барелів на добу (приблизно 8,7% від поточного рівня), якщо попит скоротиться ще на 8-10%, прогнозує міністр нафти Ірану.
Наслідки зменшення обсягів видобутку
"Традиційно, перше скорочення, що проводить ОПЕК в обстановці, що вказує на спад, не підтримує нафтові ціни, і тільки подальші скорочення роблять це", - заявили лондонські аналітики Goldman Sachs. "На наш погляд, ОПЕК буде захищати рівень $60 за барель нафти" у середньому в 2009 році, вважають вони.
ОПЕК знизила прогноз попиту на нафту в 2009 році минулого тижня, відзначивши, що споживання буде на 450 тис. барелів нижче від очікуваних раніше 87,21 млн барелів на добу. Згідно з прогнозом Міжнародного енергетичного агентства, цього року підвищення попиту складе 0,5% і буде мінімальним з 1993 року.
Зниження обсягів видобутку нафти країнами ОПЕК може продовжити економічний спад, вважає виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Нобуо Танака.
"Значне скорочення впливає на ціну. Ми стурбовані тим негативним впливом, що таке скорочення видобутку може зробити на відновлення світової економіки. Спад може протривати", - заявив Н.Танака журналістам у понеділок.
Немає ніяких доказів про скорочення попиту на нафту в країнах за межами ОПЕК, наприклад, в Індії та Китаї, продовжив глава МЕА. Він висловив надію, що керівництво ОПЕК візьме ці фактори до уваги на своєму засіданні у Відні.
Нафтові "гегемони"?
Деякі експерти висловили думку, що Росія, Венесуела та Іран ризикують втратити політичний вплив у результаті падіння цін на нафту. Ці три багаті нафтою країни використовують "дипломатію чекової книжки для просування своїх ідеологічних програм, послабляючи гегемонію США", пише газета New York Times, і подальше здешевлення нафти може привести до дефіциту їхніх бюджетів, у результаті якого урядам доведеться змінити пріоритети та зайнятися внутрішніми проблемами.
Поки неясно, чи з'являться в США додаткові можливості послабити напругу на світовій політичній арені або ж "лідери трьох країн будуть як і раніше виступати з гнівними промовами, незважаючи на неможливість подальших провокаторських дій з їх боку". Цілком імовірно, що керівництво цих трьох країн вважатиме, що Сполучені Штати, які страждають від кризи, стали більш вразливі.
ОПЕК та Росія
Росія володіє трохи більш високою стабільністю, ніж багато країн ОПЕК, і, ймовірно, зможе вистояти під час падіння цін на нафту, оскільки російський уряд віддає перевагу консервативній економічній політиці та переводить доходи від продажу ресурсів у стабілізаційні фонди, сума яких на початок місяця становила $190 млрд.
"Наша економіка в цілому, я хотів би це підкреслити, досить добре підготовлена до тривалих зовнішніх шоків. У першу чергу, політика заощадження частини нафтових доходів у бюджеті означає, що падіння цін на нафту буде повністю компенсуватися Резервним фондом. В 2009 році бюджет буде збалансований навіть при середньорічних цінах на нафту $70 за барель", - заявив прем'єр-міністр РФ Володимир Путін.
Генеральний секретар Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) Абдалла Салем Ель-Бадрі в середу зустрічається з президентом РФ Дмитром Медведєвим для обговорення ситуації на світовому нафтовому ринку.
"Я зустрічаюся сьогодні вдень з президентом. Я не буду просити Росію про зниження видобутку. Попрошу обмінятися даними про ситуацію на ринку і фінансову кризу", - сказав глава ОПЕК журналістам у рамках Міжнародного енергетичного тижня в середу в Москві.
Віце-прем'єр РФ Ігор Сечин на Міжнародному енергетичному тижні в Москві відзначив, що "нафта останнім часом стала не товаром, а фінансовим інструментом".
На його думку, для мінімізації наслідків кризи необхідно позбутися від дисбалансу між обсягом фінансових інструментів, що випускаються, і прибутковістю інвестиційних проектів. Міністерство енергетики вивчає питання про введення резервування видобутку нафти, щоб ефективно працювати на ринку, повідомив журналістам Сечин.
За його словами, обсяги такого резервування повинні бути достатні для досягнення "ефективних цінових параметрів".
"Це гарна ідея, тепер потрібно обговорити технічні моменти. Що ми і будемо робити", - прокоментував цю заяву Ель-Бадрі.
У цей час уряд РФ вивчає питання про подальше зниження експортного мита на нафту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас