The Wall Street Journal: Створення газового ОПЕК проблематичне — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

The Wall Street Journal: Створення газового ОПЕК проблематичне

Енергетика
355
Іран, Катар і Росія домовилися створити міжнародну організацію за типом ОПЕК для країн-експортерів газу, пише Wall Street Journal (WSJ).
Видання наводить це повідомлення з посиланням на міністра нафти Ірану, що брав участь у тристоронній зустрічі в Тегерані.
Звістка про це надасть Росії значний вплив на формування світових цін на газ і збіглася за часом з візитом у Москву генерального секретаря ОПЕК Абдалли Салема Аль-Бадрі, відзначає видання.
На думку аналітиків, Москва близька до досягнення угод з ОПЕК, щоправда, при цьому вона не домагається повноправного членства в організації і навряд чи буде брати участь в обмеженні постачання нафти.
"Зустріч пройшла успішно, була пророблена велика робота, у тому числі досягнуті попередні домовленості щодо створення технічного комітету", - заявив за підсумками зустрічі міністр нафти Ірану Кхолам Хусейн Нозарі.
Однак створення газового картелю буде досить складною справою, вважає WSJ.
Ринок газу не схожий на ринок нафти. Він має більш фрагментарний і регіональний характер. Обсяги торгівлі зрідженим газом на світовому ринку відносно невеликі в порівнянні з обсягами продажів нафти. До того ж газ поставляється на основі довгострокових контрактів за значно скромнішими цінами, ніж нафта. Все це робить досить проблематичним для газового картелю вплив на ціни.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас