Європейські країни, крім підтримки банків, розглядають можливість прямих вливань в економіку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські країни, крім підтримки банків, розглядають можливість прямих вливань в економіку

Казна та Політика
449
Уряди кількох європейських країн розглядають можливість не тільки підтримки банків, але й прямих уливань коштів в економіку, на тлі збереження слабкої активності в сфері міжбанківського кредитування та перспектив глобальної рецесії, пише газета The Wall Street Journal.
Уряд Італії у вівторок заявив, що працює над пакетом заходів для стимулювання економіки, які можуть містити в собі гарантії по корпоративних боргових зобов'язаннях. Цей крок може дати італійським компаніям, що перебувають у тяжкому становищі, переваги перед конкурентами в інших регіонах світу.
Президент Франції Ніколя Саркозі заявив про необхідність заснування державних інвестиційних фондів для того, щоб захистити великі компанії Європи від придбання їх інвесторами з інших регіонів за викидними цінами. Він також запропонував створити "економічний уряд" для координації економічної політики в єврозоні.
У вівторок уряд Франції оголосив про намір інвестувати 10,5 млрд євро в капітал шести найбільших банків країни. Цей крок призначений для того, щоб відновити активність на ринку міжбанківського кредитування, однак увага урядів європейських країн усе більше переноситься зі стану фінансових інститутів на наслідки кредитної кризи для економіки. Усі побоюються того, що на тлі скорочення обсягів кредитування, компанії і споживачі перестануть витрачати гроші, а саме ці витрати є одним з головних двигунів зростання європейської економіки.
Плани прямої підтримки економіки виникли після того, як голова Банку Англії Мервін Кінг уперше заявив, що економіка Великобританії близька до рецесії. Крім того, Міжнародний валютний фонд прогнозує, що всі найбільші економіки єврозони зіткнуться з рецесією в найближчі місяці.
Центральні банки Європи у вівторок запропонували ринкам необмежені обсяги коштів у рамках нових аукціонів, що привело до зниження ставок на ринку МБК.
У той же час споживачам і компаніям стає усе важче залучати фінансування. Так, у Франції, де банки не сильно постраждали від фінансової кризи, обсяг іпотечних кредитів скоротився в третьому кварталі на 26%, свідчать дані дослідницького інституту Observatoire Credit Logement. Число дефолтів по кредитах значно підвищується.
В Іспанії продажі автомобілів падають на тлі значної жорсткості вимог для одержання автокредиту.
Французька комунальна компанія Veolia Environment домовилася із групою інвесторів про залучення в них коштів у розмірі 400 млн євро для реалізації одного зі своїх проектів в Абу-Дабі, однак через якийсь час ці інвестори зажадали збільшення ставок по кредиту. Після цього Veolia залучила кошти у свого клієнта - уряду Абу-Дабі.
Європейські банки також шукають прямої підтримки. Bayerische Landesbank заявив у вівторок, що звернеться до уряду Німеччини за капіталом у розмірі 5,4 млрд євро. Таким чином, цей банк стане першим у країні, що попросив про допомогу після того, як пакет заходів порятунку банківського сектора був схвалений законодавцями в п’ятницю.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас