Європа загородилась від зерна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа загородилась від зерна

Аграрний ринок
1081
Після менше року з моменту скасування мит на імпорт зерна ЄС має намір знову ввести їх для захисту внутрішнього ринку. Заходи направлені в першу чергу проти ввезення зернових низької якості, основними постачальниками яких є Росія та Україна.
Як заявила комісар з питань сільського господарства ЄС Маріан Фішер Бойль, зниження цін на внутрішньому ринку через високу пропозицію зерна змушує ЄС обмежити доступ на ринок іноземному продукту. Проект відповідного рішення переданий Керуючому комітету Спільної організації сільськогосподарських ринків для затвердження і набуде чинності на третій день після його опублікування у відомчому бюлетені ЄС. Планується, що мита будуть одночасно введені на всі сорти зернових. При цьому для трейдерів, які вже почали здійснювати поставки на момент вступу постанови в силу, буде залишена можливість продати його на раніше дійсних умовах.
Обнуління Єврокомісією імпортних мит наприкінці минулого року було пов'язано з невисоким урожаєм зерна і зростанням цін на нього та припало на пік продовольчої кризи у світі. Цього року ситуація прямо протилежна - ЄС збере рекордний за останні п'ять років урожай і країни - учасниці співдружності стурбовані перспективою постачання на їхній ринок дешевого причорноморського зерна, у першу чергу з Росії та України. Зокрема, із проханням повернути загороджувальні заходи на імпорт улітку ц.р. звернувся до керівництва ЄС міністр сільського господарства Польщі. Поштовхом для прийняття постанови про введення мит стала інформація про те, що європейський внутрішній ринок повністю забезпечений зерном.
За словами Маріан Фішер Бойль, ціни на європейських ринках на м’якозерну пшеницю перебувають на сьогодні нижче від рекомендованої ціни. Цьому сприяє велика пропозиція зерна, у тому числі і закордонного. Найбільшими постачальниками пшениці низької та середньої якості в ЄС є Росія та Україна, де встановилися дуже низькі ціни на зернові. "Ціна елеватора на пшеницю третього класу - менше 1000 грн. за 1 т, є угоди по 800-900 грн. за 1 т, зерно віддають за викидними цінами", - говорить експерт консалтингової компанії "ААА" Марія Колесник. Зниженню цін на зерно сприяє і те, що закупники не можуть формувати партії через обмеження у видачі кредитів, які ввів Нацбанк.
При цьому вона відзначає, що ринок ЄС традиційно не є профільним для українських аграріїв. "Україна поставляє туди невеликі партії, епізодично, або поставки можуть здійснюватися, наприклад, через європейські відділення транснаціональних компаній, які купують зерно в Україні", - говорить Колесник. ЄС і сам є великим експортером, зокрема -у цьому сезоні, за прогнозами, за обсягами експорту ЄС-27 вийде на друге місце у світі (після США), лише трохи випередивши Україну. Планується, що з ЄС на світовий ринок буде поставлено 18 млн. т пшениці, 3 млн. т ячменю і близько 1 млн. т кукурудзи. Так, з 1 липня по 23 вересня 2008 р. було вивезено, за даними Європейської комісії з видачі ліцензій на експорт, 7,8 млн. т зерна та зернових продуктів (у зерновому еквіваленті); це становить у порівнянні з відповідним періодом минулого року приріст майже на 71%.
20 грудня 2007 р. Рада міністрів з питань охорони навколишнього природного середовища ЄС скасувала імпортні мита на більшість зернових до кінця 2007-2008 маркетингового року - до 30 червня 2008 р. 26 червня 2008 р. рішення про скасування імпортних мит було продовжено ще на один маркетинговий рік - до 31 червня 2009 р.
До скасування імпортних мит вони становили EUR1,93 за 1 т для кукурудзи і EUR0 за 1 т для дурума, високоякісної м’якозерної пшениці, жита і сорго. В 2003 р. на ячмінь і м’якозерну пшеницю низької та середньої якості були введені тарифні квоти, що було викликано великими поставками з СНД.
Мито на пшеницю в рамках квоти становило EUR12 за 1 т, мито на ячмінь - EUR16 за 1 т, на пивоварний ячмінь - EUR8 за 1 т.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас