ДКЦПФР відклала на 5 місяців введення більш жорстких вимог до ліквідності торговців ЦП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДКЦПФР відклала на 5 місяців введення більш жорстких вимог до ліквідності торговців ЦП

Фондовий ринок
729
Нове положення Державної комісії цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) України про розрахунок показників ліквідності, що обмежують ризики професійної діяльності на фондовому ринку, що істотно підвищує вимоги до торговців цінними паперами, набуде чинності 1 квітня 2009 року.
Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у ДКЦПФР, в умовах кризи комісія вирішила відкласти введення цих вимог на п'ять місяців, тому що спочатку вони повинні були набути чинності з 1 листопада 2008 року.
Введення вимог до капіталу торговців цінними паперами і рівня їхньої ліквідності передбачає прийнятий на початку 2006 року закон про цінні папери і фондовий ринок. Відповідно до затвердженого рішенням ДКЦПФР від 27 грудня 2007 року положенню про показники ліквідності, припустимий обсяг операцій торговців, що здійснюють брокерську, дилерську та андеррайтингову діяльність, буде залежати від величини їхнього статутного капіталу (СК).
Відкриті позиції при брокерській діяльності з торговцями, зокрема, пропонується обмежити 10-кратним розміром СК, з підприємствами та фізособами - 20 СК, при дилерській - 15 СК, при андеррайтингу - 20 СК, при брокерській і дилерській діяльності - 30 СК, а при здійсненні всіх видів діяльності - 35-кратним розміром СК.
Крім того, документ передбачає обов'язковими для дотримання торговцями показники мінімального розміру власних коштів, їхньої адекватності та адекватності основного капіталу, а також показники інвестування в цінні папери окремо по кожному товариству і загальній сумі інвестування.
При цьому вимога про те, що мінімальний розмір власних коштів торговців цінними паперами повинен становити не менше, ніж розмір їхнього статутного капіталу, установлений законом "Про цінні папери та фондовий ринок", набуде чинності з 13 травня 2009 року.
За даними ДКЦПФР, у цей час в Україні працює 815 торговців цінними паперами. За початковими оцінками комісії, введення посилених вимог з 1 листопада 2008 року зменшило б кількість учасників ринку орієнтовно на 200.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас