Київрада не подасть на хліб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київрада не подасть на хліб

Аграрний ринок
524
Постійна комісія Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку вчора не підтримала проект збільшення розміру матеріальної допомоги населенню у зв'язку з підвищенням цін на хліб.
Причиною цього є недовиконання бюджету, що до кінця року може досягти 1 млрд грн. Крім того, у Київській міській держадміністрації готується проект рішення, відповідно до якого всі існуючі на даний момент пільги для населення будуть замінені єдиною матеріальною допомогою.
Учора постійна комісія Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку розглянула проект рішення, яким пропонувалося з 1 листопада збільшити розмір щомісячної матеріальної допомоги малозабезпеченим і соціально незахищеним категоріям населення з 15 грн до 50 грн у зв'язку з підвищенням цін на хліб. Автор проекту депутат Дмитро Андрієвський (фракція блоку Віталія Кличка) повідомив про те, що збільшення розмірів компенсації необхідно тому, що витрати на хліб становлять 30-37% тієї суми, що малозабезпечений громадянин витрачає в цілому на харчування.
Цим же проектом передбачалося доповнити коло пільговиків школярами, студентами вузів I-II рівнів акредитації і пенсіонерами всіх категорій.
Дана пропозиція не знайшла підтримки як серед присутніх на засіданні представників Київської міської держадміністрації (КМДА), так і серед депутатів-членів комісії. Зокрема, заступник голови КМДА Віктор Падалка сказав, що в головному фінансовому управлінні Київської міськдержадміністрації збільшення адресної допомоги на хліб вважають недоцільним, "беручи до уваги ситуацію з міським бюджетом".
Заступник голови бюджетної комісії Київради Інна Новак (фракція БЮТ) повідомила: "Недовиконання бюджету за дев'ять місяців цього року склало 600-700 млн грн. Під кінець року ця цифра виросте до 1 млрд грн".
У підсумку депутати не підтримали проект збільшення адресної допомоги на хліб. Як стало відомо, у мерії готується проект рішення, відповідно до якого всі існуючі на даний момент пільги для населення столиці будуть замінені єдиною матеріальною допомогою. Варто відзначити, що на сьогоднішній день кияни користуються 37 різними видами пільг.
При цьому, як розповіла голова постійної комісії з питань охорони здоров'я та соціального захисту Алла Шлапак (фракція блоку Леоніда Черновецького), з 520 тис. осіб що одержують адресну матеріальну допомогу, 260 тис. одержують кілька видів матеріальних виплат, оскільки одночасно потрапляють у різні категорії пільговиків.
Як відзначила пані Шлапак, щоб мати уявлення про справжній рівень доходів малозабезпечених громадян, необхідно створити "єдиний реєстр пільг". Для цього повинен бути прийнятий відповідний закон, за яким всі організації, що нараховують соціальні виплати, будуть подавати інформацію до цього реєстру. "Із пропозицією подати такий законопроект на розгляд Верховної ради КМДА вже звернулася в Кабінет міністрів", - повідомила Алла Шлапак. На її думку, процес створення реєстру і перехід до виплат єдиної матеріальної допомоги можуть бути завершені в 2009 році введенням "соціальної картки киянина", що стане інструментом виплати цієї допомоги.
На питання про можливе скорочення соціальних виплат у результаті заміни безлічі пільг на єдину матеріальну допомогу Інна Новак сказала, що все буде залежати від бюджету Києва на 2009 рік. "Поки він здається дуже складним - нам необхідно передати в держбюджет більше 10 млрд грн замість 5,6 млрд грн, переданих в 2008 році. При цьому субвенції з держбюджету передбачається звести до мінімуму", - повідомила Новак.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас