Нацбанк став менш запасливим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк став менш запасливим

Валюта
7497
Учора президент Віктор Ющенко повідомив, що з початку місяця валютні резерви Нацбанку зменшилися на $2,9 млрд, з яких більша частина пішла на підтримку курсу гривні. Він вважає, що, хоча резервів регулятора вистачить на погашення $8,8 млрд зовнішніх позик банків і підприємств в IV кварталі, їхнє поповнення за рахунок кредиту МВФ зробить "психологічний вплив" на ринок. Але банкіри відзначають, що в останні дні інтервенції НБУ знову стали невеликими, і вже на наступному тижні долар може подорожчати до 6 грн.
Під час зустрічі із представниками провідних ділових видань президент Віктор Ющенко повідомив, що з 1 по 20 жовтня резерви НБУ знизилися з $37,5 млрд до $34,6 млрд. Банкіри відзначають, що основна частина золотовалютних резервів - близько $2 млрд - була витрачена на підтримку курсу гривні, інше зниження відбулося через ослаблення курсу євро, у якому сформована більша частина запасів НБУ.
"У такий спосіб регулюється валютний ринок, формується стабільність курсу або створюється його траєкторія, - прокоментував зниження резервів Віктор Ющенко. - Резерви для того і формуються, щоб робити інтервенції. Якби Нацбанк сидів на них, як собака на сіні, і не використовував їх, то картина б змінилася".
Президент вважає, що Нацбанк правильно витрачає резерви, і їх повинно вистачити як на підтримку курсу гривні, так і на погашення короткострокової заборгованості емітентів перед зовнішніми інвесторами. При цьому він озвучив відмінні від названих представниками Нацбанку суми кредитів, які необхідно погасити в IV кварталі 2008 року. За даними Віктора Ющенки, банківський сектор повинен повернути за три місяці $4,3 млрд, інші сектори економіки - $3,4 млрд, "міжфірмовий борг" - $1,1 млрд. "У такий спосіб $8,8 млрд - строкові позиції четвертого кварталу", - підбив підсумок президент.
Він відзначив, що для допомоги в погашенні заборгованості в 2009 році Нацбанк залучає "істотний" кредит від Міжнародного валютного фонду: "Програма взаємодії із МВФ саме і ставить за мету підняття резервів Нацбанку та формування психологічного впливу на учасників ринку".
Однак учасники ринку відзначають, що НБУ в останній тиждень значно знизив обсяги своїх інтервенцій, і на міжбанку знову піднялася паніка. На цьому ґрунті банкіри вчора відмовлялися від офіційних коментарів. "Нацбанк заявив про продаж валюти за курсом 5,1 грн/$ і вперше не продав жодному банку з іноземним капіталом, - заявив заступник голови одного з іноземних банків. - Мої клієнти будуть вимагати покупки валюти за будь-яким курсом, а в такій ситуації на початку наступного тижня курс підніметься до 6 грн/$".
Втім, і опитані скарбники банків з українським капіталом заявили, що в понеділок регулятор не задовольнив їхні заявки на покупку валюти. "На ринку валютний голод, а нам необхідно виконувати нормативи, - скаржиться начальник казначейства одного з банків. - Невиразна валютна політика Нацбанку не дозволяє працювати ринку. Міжбанк просто стоїть!"
За даними НБУ, найбільший з початку року обсяг торгів доларом на міжбанку був 10 жовтня - $930,1 млн. Після цього почалося зниження, і на останню звітну дату - 17 жовтня - було продано $366,1 млн. Уперше за цей рік резерви НБУ знизилися у вересні - на $0,534 млрд, до $37,5 млрд.
Банкіри сподіваються, що НБУ продовжить підтримувати курс гривні інтервенціями, але говорять про довгостроковий тренд зміцнення долара. Учора євро подешевшав до долара на світовому ринку на 1% - до 1,321 $/євро, тоді як ще влітку євро коштував 1,45-1,55 $/євро. Деякі банкіри неофіційно говорять про ризики того, що в першому кварталі 2009 року в Україні безготівковий і готівковий курс долара можуть піднятися до 9 грн$.
На сьогодні НБУ знову підвищив офіційний курс долара - до 5,01 грн/$. Долар перевищив планку 5 грн уперше з весни цього року. Втім, Віктор Ющенко пообіцяв, що сьогодні голова НБУ Володимир Стельмах пояснить позицію регулятора, як банкам мінімізувати втрати від фінансової кризи: "Одним з рішень, які ми вчора прийняли на РНБО, буде проведення активної інформаційної політики".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас