Експерт: Росія намагається стати єдиним постачальником газу в Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Росія намагається стати єдиним постачальником газу в Україну

Енергетика
223
Росія намагається стати єдиним постачальником газу в Україну. Таку думку висловив президент Київського міжнародного енергетичного клубу "Q-club", член правління Української народної партії Олександр Тодійчук, повідомили в прес-службі УНП.
За його словами, "це має дві небезпеки - РФ у будь-який час зможе переглянути ціну на газ для України, а також перекрити газовий кран, як це вже не раз відбувалося".
"Не можна допускати монопольних поставок газу з одного джерела, а також впускати російські компанії-монополісти на внутрішній газовий ринок", - упевнений О.Тодійчук. Він нагадав, як "в 2006-2007 роках російські компанії "РосУкрЕнерго" та "УкрГазЕнерго" фактично монополізували внутрішній газовий ринок України, одержавши доступ до прямих продажів газу українським промисловим підприємствам". На думку експерта, "російські компанії одержали можливість диктувати ціни, приводити до банкрутства промислові підприємства, тоді як держава фактично втратила контроль над внутрішнім газовим ринком".
"Такі дії в майбутньому неприпустимі", - вважає О.Тодійчук.
У той же час, на його думку, посилення енергетичної залежності від РФ може привести до втрати перспективних родовищ нафти та газу в Україні. "Україна і РФ могли б спільно добувати енергоносії на російській території. Яскравим прикладом є розробка родовищ у Тюмені, а також у третіх країнах", - сказав експерт, відзначивши, однак, що "в Україні присутність російських компаній у ПЕК і так занадто велика".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас