Все більше країн вводять обмеження на зарплати топ-менеджерів банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Все більше країн вводять обмеження на зарплати топ-менеджерів банків

1153
Кількість країн, що вводять обмеження на зарплати топ-менеджерів банків, що беруть участь в урядових програмах з підтримання фінансової системи, збільшується. У понеділок у їхнє число ввійшли Німеччина і Швеція, пише газета The Wall Street Journal.
На цей момент принаймні шість країн уже ввели ліміти або готові зробити це. Така ситуація може привести до повсюдної зміни практики нарахування зарплат керівникам вищої ланки, а також спровокувати перехід топ-менеджерів у компанії, на які не поширюється дія цих обмежень.
Уряд Швеції 20 жовтня оприлюднив план, що передбачає надання гарантій по депозитах у банках обсягом $200 млрд. Банки, які візьмуть участь у цій програмі, повинні будуть ввести обмеження на розмір винагород своїх ключових менеджерів.
Німеччина обмежила річний оклад основних керівників сумою 500 тис. євро, а також ввела інші ліміти на доходи топ-менеджерів банків, що одержують від уряду капітал або продають неліквідні активи в рамках урядового плану підтримки фінансової системи.
Розроблена міністерством фінансів США програма подолання кризи в банківській сфері також містить у собі введення обмежень на винагороди топ-менеджерів. Низка експертів вважає, що це може привести до появи лімітів на зарплати керівників інших американських компаній.
Заходи щодо обмеження зарплат, що набувають все більше поширення, відображають обурення в суспільстві величезними доходами керівників банків, що зафіксували великі втрати або навіть оголосили про банкрутство, пише газета.
Найбільш жорсткі обмеження передбачає план німецького уряду. Крім лімітів на зарплату топ-менеджерів, він також передбачає заборону бонусів, надання опціонів на придбання акцій і вихідних допомог для банків, що приймають допомогу держави. Урядова програма підтримки банківського сектора, можливо, буде діяти до 2012 року. При цьому банки, які лише користуються кредитними гарантіями, звільнені від необхідності накладати подібні обмеження.
Для американських банків, що користуються допомогою уряду, передбачаються обмеження на доходи п'яти ключових топ-менеджерів, що включають у себе ліміти податкових відрахувань і скасування "золотих парашутів" для керівників, що залишають банки.
"Уперше в історії ми бачимо спонтанні міжнародні спроби урізати виплати топ-менеджерам", - відзначає Айра Кей з Watson Wyatt Worldwide у Нью-Йорку.
Поки неясно, який з підходів буде найбільш ефективним у скороченні винагород банківських керівників вищої ланки. Попередні подібні спроби в США в цілому не могли послабити зростання доходів топ-менеджерів, а лише приводили до зміни способів їхньої винагороди. За межами США зарплати ключових співробітників банків були менш значними, однак, на думку експертів, це обумовлено історичними факторами, а не введенням урядових правил.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас