Егоїзм ОПЕК спровокував глобальну кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Егоїзм ОПЕК спровокував глобальну кризу

Енергетика
1964
Зростання цін на нафту, викликане політикою Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК), а не діяльність фінансових компаній Уолл-стріт стали причиною глобальної кризи, вважає керуючий директор і головний економіст однієї з найбільших у світі інвестиційних компаній Nomura Securities International Девід Реслер.
"Я не вважаю, що Уолл-стріт породила світову кризу - я переконаний, що глобальна економіка не витримала безпрецедентного зростання ціни на нафту, що підскочила до $150 за барель цього літа. Якщо хочете когось звинувачувати, то звинувачуйте егоїзм нафтових експортерів, які стали таранити стіни економічної системи, що не встигала адаптуватися до чергового стрибка, руйнуючи цілі галузі, як наприклад, автомобілебудування", - сказав Реслер в інтерв'ю РІА Новости.
Він відзначив, що обвал ринків став глобальним явищем й у багатьох країнах був навіть більш драматичним, ніж у США. "Звинувачення в жадібності Уолл-стріт, які обрушилися на наші голови в останні місяці, ні що інше як популізм. На жаль, у цьому хорі були і голоси кандидатів у президенти - Барака Обами і Джона Маккейна. Вони упустили можливість, використовуючи виборчу кампанію, пояснити народу те, що відбулося насправді", - сказав Реслер.
Він сказав, що скептично сприймає економічні програми обох кандидатів у президенти США - як обіцянки Маккейна підсилити регулювання, так і перерозподільні податкові механізми та обмеження вільної торгівлі, про які говорить Обама.
"Я не думаю, що ринок якось сильно буде реагувати на те, кого з кандидатів країна обере президентом. Так, буде реакція одного-двох днів на вибори, на оголошення ключових фігур в адміністрації - і все", - вважає Реслер.
На його думку, нинішні стабілізаційні заходи, запропоновані урядом США, значно пом'якшили ситуацію на ринках, хоча на подолання кризи довіри інвесторів буде потрібно значно більше часу. Рятувальним колом для американської економіки він називає падіння нафтових цін. "За моїм прогнозом, ми ймовірно підемо в рецесію в четвертому кварталі нинішнього року і пробудемо там перші місяці наступного року. Америка першою ввійшла в зону кризи в порівнянні з Європою, і першою вийде з неї, відповідно я можу сказати, що долар продовжить зміцнення відносно євро та особливо британського фунта. Торговельний дефіцит США продовжить своє скорочення в 2009 році й інфляція також буде знижуватися", - сказав Реслер.
Він визнає, що Уолл-стріт як символ фінансового лібералізму зазнала краху, і США слідом за європейськими партнерами погодилися на посилення ролі державного регулювання. Однак вважає фінансист, банки, які в умовах кризи змушені були піти на уливання державного капіталу, через три-п'ять років зможуть залучити замість нього приватний капітал. "Можливо, ми бачимо загибель Уолл-стріт у її колишньому розумінні, але не загибель Америки, що залишиться привабливою для інвесторів", - вважає Реслер.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас