Іран, Катар і Росія досягли угоди про створення газового картелю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іран, Катар і Росія досягли угоди про створення газового картелю

Енергетика
520
Іран, Катар і Росія погодили умови створення "газової ОПЕК".
Про це сьогодні повідомив міністр нафти Ірану Голамхоссейн Нозарі після тристоронніх переговорів, у яких також брали участь міністр нафти Катару та голова "Газпрому" Олексій Міллер.
"Під час зустрічі ми прийняли важливі рішення. Існує потреба в створенні "газової ОПЕК", і тепер досягнуто згоди про її створення", - цитує Reuters слова Г.Нозарі.
Ідея створення "газової ОПЕК" уперше була висловлена Іраном, що володіє другими за розміром запасами природного газу у світі. Пропозицію Тегерана активно підтримала Росія, що володіє найбільшими запасами блакитного палива і виступає в ролі провідного експортера газу. Крім того, зацікавленість у картелі висловила Венесуела, а також країни, що входять у Раду співробітництва арабських держав Перської затоки - Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудівська Аравія та ОАЕ. Додамо, що Росія, Іран, Катар, Венесуела, Нігерія та Алжир уже провели кілька зустрічей у рамках неформального клубу.
Тим часом проти створення "газової ОПЕК" виступають США і Європейський союз. На їхню думку, подібний картель поставить під загрозу енергетичну безпеку всього світу і дозволить маніпулювати цінами.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас