МВФ дасть тільки 2 млрд дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ дасть тільки 2 млрд дол

Кредит&Депозит
2466
Зараз ліміти МВФ для надання фінансової допомоги Україні не перевищують $2,1 млрд. Збільшення цієї суми можливо тільки після закінчення роботи місії та апробації українським урядом умов програми допомоги. Таким чином, одержати $14 млрд., на які сподівається прем'єр, можна буде не раніше ніж через чотири-шість місяців. Тим часом Нацбанк плавно девальвує гривню - учора він продавав долар за курсом 5,1 грн./$1. Можливо, на вимогу МВФ.
Один із членів ради Національного банку, що побажав залишитися неназваним, у розмові з "i" припустив, що підвищення курсу, по якому НБУ здійснює інтервенції на міжбанку, є керованою девальвацією.
"Міжбанківський валютний ринок уже намацав свій курс - 5,3-5,4 грн./$1. Тепер регулятор може підсунути свій курс до міжбанківського і згладжувати піки попиту за рахунок меншої кількості валюти з резервів", - говорить фінансист. Він нагадує, що запас для руху ще є - верхня межа курсового коридору на 2008 р. установлена на рівні 5,346 грн./$1.
Голова НБУ Володимир Стельмах стверджує, що потенційна можливість надання позики необхідна Україні до поновлення фізичного експорту української хімічної та металургійної продукції на світові ринки. "Курс інтервенцій буде змінюватися. Усе більше і більше ми йдемо до режиму повністю змінного курсу", - заявив учора Володимир Стельмах. Це означає, що офіційний валютний курс буде встановлюватися за курсом міжбанківського ринку (з урахуванням інтервенцій самого Нацбанку).
Учасники ринку вважають, що до плавної девальвації гривні центробанк підштовхнув Міжнародний валютний фонд. "За нашими відомостями, нинішні ліміти на надання фінансової допомоги Україні становлять $2 млрд.", - говорить представник одного з іноземних банків. За його словами, виділення більшої суми можливо тільки після відповідного узгодження із правлінням фонду. Місія МВФ, що прибула в Україну, займається підготовкою матеріалів для правління. "Звичайно на всю процедуру потрібно не менше трьох місяців", - говорить банкір.
Дійсно, за даними веб-сайту МВФ, кредитна квота для України становить SDR1,372 млрд. За поточним курсом це приблизно $2,1 млрд. Для планових кредитів країнам-учасницям фонду ліміт становить 100% квоти на рік або 300% - на весь термін кредиту.
Втім, розмір екстреної допомоги може бути набагато вищим. Наприклад, в 2001 р. МВФ погодив програму допомоги для Туреччини на суму близько $9,5 млрд., що разом із уже наданими кредитами було приблизно в 6,6 рази вище від квоти. Однак це був найбільший кредит в історії МВФ (у порівняльному вираженні). Таким чином, кредит Україні на $14 млрд. був би на рівні найбільшого кредиту в історії МВФ.
Тому більш імовірно, що частина цього кредитного пакета може бути надана Світовим банком, Європейським банком реконструкції та розвитку та іншими міжнародними фінансовими організаціями. Однак і їм необхідний час для підготовки та проведення відповідних виплат.
Заступник міністра фінансів Володимир Литвин спростував існування конкретної суми затвердженої допомоги МВФ Україні. Чиновник заявив, що зараз проходить робота з визначення суми необхідної допомоги і рекомендацій щодо економічної політики для нашої країни. "Місія працює без вихідних, не покладаючи рук. Як тільки вони одержать всю необхідну інформацію, буде розроблена програма співробітництва", - говорить чиновник.
Якщо український уряд затвердить дану програму, фонд почне перерахування кредитних коштів, які будуть зараховані у валютні резерви НБУ і будуть використані на підтримку економічної стабільності. Поки МВФ не висував ніяких вимог до Нацбанку відносно девальвації гривні. "Якщо НБУ вирішив підвищити курс долара, виходить, для цього в центробанку є власні підстави", - говорить Володимир Литвин. Він відзначив, що на користь більш глибокої лібералізації курсової політики висловлюються багато закордонних і місцевих експертів.
Тим часом, на лондонському ринку безпоставкових форвардів на гривню (NDF) угоди на двотижневі форварди укладаються вже по 6,1 грн./$1. Радник міністра економіки Сергій Яременко підкреслює, що такі курси є показником віри інвесторів у можливість України вийти із кризи.
"Звертання до МВФ - це банкрутство ідеології грошової влади, яка на початку року відмовилася викуповувати надлишок валютної пропозиції в резерви, а тепер звертається за стабілізаційним кредитом. Інвестор не вірить обіцянкам такої влади", - підкреслює Сергій Яременко.
На його думку, МВФ пред'явить такі жорсткі умови щодо надання екстреної фінансової допомоги, що застосування державою будь-яких антикризових заходів (у частині відхилення від норм угоди про СОТ, субсидування експортерів і т.д.) буде неможливо. Місія МВФ завершує свою роботу в Києві через тиждень.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас