Велика сімка впадає в депресію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Велика сімка впадає в депресію

Казна та Політика
2348
Deutsche Bank опублікував прогноз, відповідно до якого зниження економік найбільш розвинених країн світу - країн групи семи (G7) - в 2009 р. стане рекордним із часів Великої депресії. Це вже викликає швидке скорочення споживання, змушуючи центральні банки знижувати процентні ставки. Рецесія в передових країнах потягне за собою всю світову економіку.
В G7 входять США, Канада, Японія, Франція, Італія, Німеччина та Великобританія, на які припадає приблизно 43% світової економіки. За підрахунками Deutsche Bank, ВВП групи семи зменшиться на 1,1% в 2009 р. після зростання на 0,8%, за підсумками поточного року. При цьому економіка США знизиться на 1%, єврозони - на 1,4%, а Японії - на 1,2%.
Більш висока вартість залучення кредитів стримує споживчі витрати і бізнес-інвестиції при тому, що безробіття збільшується, говориться в повідомленні Deutsche Bank. "Зараз ми очікуємо сильну рецесію у світовій економіці на рік уперед, - відзначають експерти банку. - Значне скорочення кредитування реальної економіки по усім світі привело до погіршення прогнозу".
Зростання світової економіки сповільниться в наступному році до 1,2%, мінімальних темпів з початку 80-х, тоді як по поточному році зростання все-таки складе 3,2%. На тлі рецесії в багатьох країнах інфляція у світі сповільниться в наступному році до 3,1% - з 5,6% у нинішньому. У зв'язку з цим Федеральна резервна система (ФРС) США знизить базову ставку з 1,5% до 1% річних. Європейський центробанк опустить ставку з 3,75% до історичного мінімуму в 1,5% річних. Банк Японії на початку 2009 р. зменшить вартість кредитів до 0,25% річних з нинішніх 0,5%.
Рецесією вважається зростання ВВП нижче 3%. "Зростання у районі трьох відсотків можна охарактеризувати як рецесію, але ж показник може бути ще гіршим, з огляду на те, як погано йдуть справи в Європі та США", - заявив Кен Уоттрет з BNP Paribas.
Голова банку Merrill Lynch Джон Тайн вважає, що відновлення заподіяного збитку, імовірно, займе багато років, і за три-шість місяців становище не покращиться. "Зачеплені всі частини світу. Розділяти їх безглуздо, - додав бізнесмен. - У банківській індустрії США підсилиться консолідація. Існують кордони, за межі яких не може вийти жоден великий банк. Немає сумнівів, що у світі з'явиться безліч маленьких і середніх інститутів, яким буде потрібна рекапіталізація". Так, європейським банкам буде потрібно для цього до EUR73 млрд. ($98,5 млрд.) додаткового капіталу, серед яких основними реципієнтами стануть Deutsche Bank та італійський UniCredit".
Незважаючи на те що, на думку деяких аналітиків, пік кризи фактично пройдений і вперше за тривалий час учора було відзначено упевнене зростання на більшості фондових майданчиків світу (дотепер по понеділках ринки тільки жорстко просідали), невеликі країни, у тому числі розвинені, уже серйозно постраждали. Однією з таких країн виявилася Ісландія, що у цей час не в змозі розплачуватися по зовнішніх боргах.
За підсумками вчорашньої зустрічі президента США Джорджа Буша, президента Франції, що головує в ЄС, Ніколя Саркозі і голови Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу, для вироблення заходів з подолання світової фінансової кризи лідери країн домовилися провести серію міжнародних самітів. Першу зустріч голів держав та урядів пропонується провести в США, незабаром після президентських виборів (11 листопада). "Разом ми повинні перебудувати капіталізм так, щоб він був більш ґречним до людини, більш ґречним до нашої планети, більш ґречним до майбутніх поколінь, і покінчити з капіталізмом, що одержимий невгамовним пошуком короткострокової вигоди", - заявив Саркозі.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас