Перевибори відкладаються, або Антикризовий тренінг у РНБО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перевибори відкладаються, або Антикризовий тренінг у РНБО

Казна та Політика
1152
У понеділок Рада національної безпеки та оборони зібралася, щоб виробити заходи з боротьби з фінансовою кризою. Засідання, спочатку намічене на п'ятницю, довелося перенести, тому що всі сили президентського табору були кинуті на нейтралізацію бютівської активності в судах.
Проте понеділок почався з потужної інформаційної "розминки" сторін. Як заявила прес-секретар президента Ірина Ванникова, РНБО - ключовий орган для боротьби зі світовою фінансовою кризою, якому немає рівних серед держорганів у легітимності, мобільності та професійному рівні. Ніяка штучна коаліція для захисту від світової фінансової кризи Україні не потрібна, додала Ванникова.
Юлія Тимошенко, незважаючи на невдачу за "круглим столом" з лідерами парламентських фракцій, продовжувала гнути свою лінію: парламенту й країні необхідні "мегакоаліція", серйозний перегляд бюджету й "затягування пасків". Хоча ще п'ять днів тому у Кабміні завіряли, що ніяка світова криза Україні не загрожує, а бюджет-2009 верстався виходячи з оптимістичного прогнозу зростання ВВП в 5%. Залишалося тільки дочекатися засідання й вечірнього звернення президента, щоб зрозуміти, у кого міцніше нерви.
Затягти паски, щоб вижити...
Президент, як ні в чому не бувало, відкрив засіданні РНБО о 15:00 закликом до миру та згоди: "Коли ми діємо разом, коли влада говорить одним голосом, можна мінімізувати вплив будь-якої кризи".
Заходи для латання схуднувших фінансів у проекті рішення Радбезу, підготовленому НБУ та Мінфіном, припускали:
1) створення державного стабілізаційного фонду для "викупу системоутворюючих підприємств, включаючи комерційні банки";
2) збільшення з 50 до 100 тис. грн суми гарантування внесків у випадку банкрутства банків за рахунок прибутку НБУ. Таким чином, гарантіями будуть покриті 98% депозитів;
3) рятування від "шкідливих звичок" - скорочення витрат на "соціалку" та утримання чиновників на 20% (у проекті бюджету-2009 витрати на СП, навпроти, виросли на 20%);
5) санацію "Промінвестбанку", включаючи можливий продаж іноземному інвесторові;
6) перегляд тарифної політики в енергетиці;
7) можливість передачі Кабміну права встановлювати митні тарифи терміном на 6 місяців;
8) відкриту монетарну та курсову політику НБУ.
Ситуація в економіці вимагала знайти винного, і він був оперативно призначений: "Ми б мали в рази менше проблем, якби в нас була збалансована бюджетна політика", - сказав президент. Все традиційно: де криза - там винна Тимошенко.
У великому порядку денному РНБО, крім кризи, значилися також питання реформування СБУ, ліквідації наслідків повені в західних регіонах, боротьби з контрабандою, порушеннями митних правил і нелегальною міграцією, а також протидія корупції, зокрема, у судовій владі. Чому розпочати боротьбу з корупцією було вирішено із судової влади, так і залишилося за сімома печатками. Громадськість про це не проінформували.
... і заспокоїтися
По закінченню "антикризового тренінгу" глава держави виступив зі зверненням, трансляція якого затрималася на 1,5 години. Українці очікували, що Віктор Ющенко розповість їм, як жити під час фінансової кризи. Початок спічу дійсно вселяв оптимізм: президент назвав ключовим фактором подолання кризи - довіру людей. Проблеми з розумінням гаранта з'явилися через півгодини. Монотонне перерахування пакету заходів з порятунку вітчизняної економіки остаточно поховало відповіді на нагальні питання. Що, якщо обіцяних Фонду гарантування внесків грошей не вистачить для повернення заощаджень всіх збанкрутілих банків? В якій валюті зберігати вільні кошти й коли наступить обіцяне світло наприкінці тунелю?
Президент, по суті, повторив чотири напрямки для додавання зусиль, озвучені їм на засіданні РНБО:
-пожвавлення економічного життя й недопущення сповзання економіки в депресію;
- радикальний перегляд видаткової частини бюджету й відмова від популістських речей;
- встановлення порядку обслуговування державних і корпоративних боргів;
- стабілізація фінансової, банківської систем, цін і національної грошової одиниці.
Лише раз слова гаранта про те, що він бере ситуацію під твердий контроль, викликали пожвавлення. Але, на щастя, обійшлося без президентського правління, передачі функцій Кабміну Радбезу та інших ноу-хау.
10 хвилин виступу, що залишилися, президент присвятив політиці та критиці БЮТ. Тут все виявилося зрозуміліше й, головне, коротше. Ющенко дав зрозуміти, що готовий вислухати всіх, але ні на які торги з приводу скасування виборів не піде. Максимум, на що він згодний, - перенести вибори на 14 грудня, заради "нормальної підготовки до них".
Те, що БЮТ прибігає до рейдерських атак на суди та інші інституції, "не прикрашає цю шановну політичну силу", з жалем констатував глава держави. При цьому він у черговий раз акцентував увагу, що розпускаючи парламент, діяв у строгій відповідності з Конституцією.
Ще один підсумок виступу - Указ про дострокове припинення повноважень ВР припиняється на кілька днів, щоб Верховна Рада могла прийняти пакет антикризових законопроектів, розглянутих РНБО, і внести зміни в бюджет без блокування трибуни. Закінчив президент своє 40-хвилинне послання закликом до журналістів об'єктивно висвітлювати політичні та економічні події в країні. "Переконаний, ми гідно вийдемо із цієї ситуації", - завершив глава держави. Не апокаліпсис і добре, Україна бачила часи й гірше. Тимошенко, залишаючи СП, жестом показала журналістам, мовляв, все ОК.
Алла Присяжнюк
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас