24 українці потрапили у список багатих людей Східної Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

24 українці потрапили у список багатих людей Східної Європи

1753
Польський тижневик Wprost представив свій черговий рейтинг найбагатших жителів Центральної та Східної Європи. Цього року в сотню європейських багатіїв потрапили 24 українця.
Серед них найбагатшим виявився власник "СКМ" Рінат Ахметов, чиї статки польське видання оцінило в 23 мільярда доларів. Це дозволило українцеві піднятися на друге місце в рейтингу. Торік з багатством 18,7 мільярда доларів він займав тільки четвертий рядок топ-100. Таке стрімке зростання українські аналітики пояснюють підвищенням вартості металу в першому півріччі 2008 року. "Непогані фінансові результати показувала і компанія ДПЕК, - пояснює керівник аналітичного департаменту "Сократ" Костянтин Степанов. - Але під кінець року через кризу на металургійному ринку капіталізація компанії Ахметова зменшиться".
Рік 2008-й став удалим і для Ігоря Коломойського, що посів сьоме місце в рейтингу. Активи власника групи "Приват" Wprost оцінив в 11,4 мільярди доларів. Це дозволило дніпропетровському бізнесменові зайняти місце в першій десятці європейських товстосумів.
У цілому українські бізнесмени, незважаючи на світову фінансову кризу, також збільшили свої заощадження. В 2008 році зубожів тільки один український мільярдер - власник Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча Володимир Бойко. Якщо торік статки соціаліста-металурга журнал оцінив в 2,3 мільярди доларів, то в 2008 році - тільки в 2,1 мільярди.
"Ми дуже обережно підходимо до таких рейтингів, оскільки ці підрахунки досить умовні. Точну оцінку вартості можна дати тільки по тих компаніях, акції яких котируються на біржах. Так, ринкова вартість акцій групи "Приват" з початку року впала з 5,3 мільярди доларів до 2 мільярдів. У той час як непублічні компанії становлять істотну частину активів українських бізнесменів", - пояснює аналітик Concorde Capital Олександр Климчук.
Найбагатшим європейцем, за версією польського видання, став росіянин Сулейман Керімов. Його багатство оцінено в 24,5 мільярда доларів. Торік в аналогічному рейтингу Керімов був тільки четвертим. Збільшити свої статки Керімов зміг завдяки вигідному продажу пакетів акцій "Газпрому" та Ощадбанку. Кошти від їхнього продажу пустив у справу, придбавши близько 3% акцій Deutsche Bank, а також папери Morgan Stanley, Credit Suisse, UBS.
Слідом за Рінатом Ахметовим у списку Wprost виявився непублічний співвласник швейцарської групи Gunvor, через яку проходить третина експорту російської нафти, Геннадій Тимченко. Його статки оцінили в 20 мільярдів доларів.
За рік більше за всіх з мільярдерів "втратив у ціні" власник "Російського алюмінію" Олег Дерипаска. За підрахунками поляків, фінансова криза "з'їла" його 15 мільярдів доларів. Тепер колишній лідер - тільки п'ятий у рейтингу.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас