Голова HSBC: Баланс сил у світовій економіці зміщується на Схід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова HSBC: Баланс сил у світовій економіці зміщується на Схід

Казна та Політика
971
Криза, що охопила глобальні ринки, є однією зі складових переміщення панування від США до економік, що розвиваються, Китаю і Близького Сходу, заявив на конференції в Дубаї президент банку HSBC Стівен Грін, повідомляє 20 жовтня Daily Telegraph.
Грін назвав фінансову модель, що привела до нинішньої кризи, "банкрутом". Він заявив, що із кризи будуть зроблені висновки, але основна тенденція - рух із Заходу на Схід - залишиться незмінною.
"Зсув балансу глобальної економіки в напрямку Азії, де живе більше половини населення нашої планети, є зміною, що найбільш глибоко торкнеться фінансових ринків", - сказав він.
Грін підкреслив, що крах низькоякісного іпотечного кредитування в США був найбільш помітною подією, але додав, що "справа не тільки в ньому".
"Складність і непрозорість цілої низки фінансових інструментів досягла рівня, коли навіть у досвідчених банкірів виникли проблеми з їхнім розумінням, що вже казати про інвесторів", - заявив Грін.
Низькоякісне кредитування впало тому, що банки знайшли способи об'єднувати борги в цінні папери і продавати їх. Рушійною силою цього процесу була західна культура споживання, що розігрівається грішми, які течуть у США та інші країни з економік, що розвиваються, де наростали надлишки заощаджень, сказав Грін.
Він назвав банкрутом "модель фінансування з високим рівнем позикових коштів", але додав, що об'єднання боргів у цінні папери залишиться і після кризи. "Неможливо повернути ринки капіталу в усім світі до банківських балансів", - сказав Грін.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас