ОПЕК скоротить видобуток нафти вперше за два роки на фоні руху ціни до рівня 50 дол. за барель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК скоротить видобуток нафти вперше за два роки на фоні руху ціни до рівня 50 дол. за барель

Енергетика
789
ОПЕК, що забезпечує більше 40% світових поставок нафти, має намір скоротити обсяг видобутку вперше майже за два роки на тлі фінансової кризи, що наближає вартість нафти все ближче до рівня $50 за барель.
Вартість опціонів на покупку нафти за ціною $50 за барель у грудні виросла на NYMEX за останні два тижні в 28 разів. Аналітики Goldman Sahcs та Merrill Lynch прогнозують, що вартість нафти, що опустилася більш ніж на 50% у порівнянні з рекордним рівнем, зафіксованим у липні - до $71,85 за барель, може впасти ще на 44% у випадку рецесії у світовій економіці.
ОПЕК, країни-учасники якої проведуть засідання у Відні 24 жовтня, на три тижні раніше запланованого терміну, може зіткнутися із найслабшим зростанням попиту на нафту з 1993 року в той час як в експлуатацію вводяться нові родовища в різних регіонах світу - від Анголи до Мексиканської затоки.
"Країни ОПЕК мають намір спробувати запобігти падінню ціни, - відзначає Франциско Бланш із Merrill Lynch у Лондоні. - Буде дуже складно стримати зниження вартості".
"Низці країн ОПЕК, включаючи Венесуелу та Іран, необхідно, щоб ціни були вище $80 за барель, - відзначає заступник директора лондонської Centre for Global Energy Studies Лео Дроллас. - Саудівську Аравію влаштувала б ціна і $65 за барель, але вона, імовірно, підтримає скорочення видобутку, проявивши солідарність із іншими країнами організації". Більше половини бюджетного виторгу Венесуели та Ірану припадає на продаж енергоносіїв.
Згідно із прогнозом аналітиків ING, ВВП шести країн Перської затоки (Саудівської Аравії, ОАЕ, Кувейту, Оману, Катару і Бахрейну) скоротиться на 25% у тому випадку, якщо вартість нафти впаде в наступному році до середнього рівня $50 за барель.
Міністри нафти країн ОПЕК раніше заявляли про необхідність зниження видобутку з поточного рівня 28,8 млн барелів на добу. За словами президента ОПЕК Шакіба Хеліла, ідеальною ціною нафти є діапазон від $70 до $90 за барель.
Міністр нафти Катару Абдулла аль-атийя заявив, що ОПЕК, імовірно, зменшить видобуток на 1 млн барелів на добу.
ОПЕК знизила прогноз попиту на нафту в 2009 році минулого тижня, відзначивши, що споживання буде на 450 тис. барелів нижче від очікуваних раніше 87,21 млн барелів на добу. Згідно із прогнозом Міжнародного енергетичного агентства, цього року підвищення попиту складе 0,5% і буде мінімальним з 1993 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас