За хабар - смертна кара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За хабар - смертна кара

Кримінал
473
Колишнього віце-мера Пекіна Лю Чжихуа засудили до страти за хабарництво. Суд визнав його винним у тому, що він за посередництвом своєї коханки брав хабарі з підприємців за сприяння в одержанні будівельних контрактів, допомогу в одержанні кредитів, а також за просування по службі або заступництво. Загальна сума додаткового заробітку чиновника склала 6,97 млн. юанів (близько $1 млн.).
Лю Чжихуа перебував на посаді віце-мера китайської столиці з 1999 року. Він відповідав за підготовку Пекіна до Олімпіади-2008, зокрема, за будівництво спортивних об'єктів і поліпшення існуючої інфраструктури. Це давало йому великий простір для маневру в сфері будівельних контрактів. Чжихуа був звільнений улітку 2006 р. - його звинуватили в корупції та моральній нестійкості. Слідом за цим екс-чиновника з ганьбою виключили з Китайської комуністичної партії. Приведення у виконання смертного вироку Лю Чжихуа відстрочено на два роки, він ще може подати апеляцію. Відстрочка страти в Китаї звичайно означає, що вона буде замінена довічним ув'язненням, відзначає Reuters.
Керівництво Китаю оголосило війну з корупцією одним зі своїх головних пріоритетів. До різних покарань щорічно засуджують у середньому близько 20 тис. корумпованих посадових осіб. Вища міра покарання по таких статтях - досить рідкісне явище, але випадок віце-мера Пекіна - не єдиний. Торік до страти був засуджений голова державного агентства продовольства і медикаментів. Його визнали винним в одержанні хабарів у загальному розмірі 5 млн. юанів (близько $650 тис.) за сприяння у видачі дозволів на використання ліків.
На думку експертів, корупцію в Китаї викорінити практично неможливо - у неї глибоке історичне коріння. Крім того, у Піднебесній держава і бізнес дуже тісно пов'язані. У своєму намірі модернізувати країну Компартія зближається з бізнесменами - і відразу стикається зі звинуваченнями в корупції, адже більшість китайських бізнес-корпорацій належать державі.
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас