Паливо скидає зайве — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Паливо скидає зайве

Енергетика
1980
Нафта на світових торговельних майданчиках упала нижче психологічної позначки $70 за барель. Наслідки такого зниження котирувань торкнуться українського паливного ринку не швидко, але вже до кінця місяця експерти прогнозують черговий ціновий перепочинок для автолюбителів.
Вартість листопадових ф'ючерсів на лондонській і нью-йоркській біржах обвалилася до $66,3 за барель і $68,6 за барель відповідно. Після цього свої цінові прогнози на наступний рік переглянули більшість нафтових аналітиків, знизивши середньорічну ціну до $80 за барель замість колишніх $105. За найбільш песимістичними сценаріями, уповільнення темпів світової економіки змусить нафту цього року стабілізуватися на рівні $50-75 за барель, відновивши зростання лише в другому-третьому кварталі 2009 р.
Реалії українського ринку поки не сильно радують автолюбителів. Всупереч вересневій світовій динаміці, що хоч і була нестабільною, але в цілому тяжіла до зниження, жовтневі ціни на вітчизняних заправках підвищилися. Так, за тиждень - з 7 по 14 жовтня - вартість бензину і дизеля в середньому підскочила на 14 коп. Це змусило міністра палива та енергетики Юрія Продана знову нарікати на нафтотрейдерів за несвоєчасне реагування на ситуацію, що склалася на зовнішніх ринках, і недотримання цінових коридорів, установлених Мінпаливом. За його словами, принаймні найближчим часом для роздрібних цін немає підстав для зростання.
Трейдери, пояснюючи подорожчання палива на заправках, послалися на підвищення закупівельних цін нашими переробниками і зрослу майже на гривню вартість долара на міжбанку. Втім, уже 15 жовтня вартість бензину А-95 на київських АЗС різко схудла на 20 коп., що дозволило трейдерам вписатися нарешті в рекомендовані Мінпаливенерго рамки. За словами міністра Юрія Продана, щоб надалі не повторювалися подібні ситуації, відомство постарається знайти механізм чіткого співробітництва з нафтотрейдерами, який би вчасно попереджав недотримання розрахункових цінових коридорів. З огляду на готовність експертно-аналітичної групи при Мінпаливі, що займається щодекадним установленням роздрібних "цінових рамок", іти назустріч вітчизняним трейдерам, такий механізм не особливо вдарить по інтересах трейдерів.
Нагадаємо, що після того, як ЕАГ на початку цього місяця знизила граничні ціни (до 5,80 грн./л на бензин А-95 і до 6,37 грн./л на ДП), вона так само легко підвищила їх на 11-20 жовтня: на бензин А-95 на 3,5% - до 6 грн./л, а на дизпаливо на 5,74 %, до 6,63 грн./л. Це стало першим підвищенням рамок, починаючи із третьої декади липня.
На думку ж експертів, кінець місяця все-таки принесе автомобілістам очікуване цінове послаблення. Відповідно до розрахунків науково-технічного центру "Психея", виходячи з економічних передумов, жовтень повинен був принести зниження вартості палива до 4%. "Цей прогноз у силі. Інша справа, що, з огляду на схильність трейдерів страхувати виниклі фінансові ризики, підсумкова ціна на стелах АЗС буде коливатися в міру цих факторів", - відзначає заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев. У компанії UPECO також очікують здешевлення палива в роздробі. Відповідно до їх прогнозу, середні ціни на заправках України складуть: А-95 - 5, 61 грн./л (проти 5,90 грн./л) і на ДП - 6,06 грн./л (проти 6,38 грн./л).
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас