Нацбанк оголосив мораторій на дострокове вилучення внесків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк оголосив мораторій на дострокове вилучення внесків

Кредит&Депозит
5158
Нацбанк оголосив мораторій на дострокове вилучення внесків. Такий же, як в 2004 році в розпал "помаранчевої революції". Такі заходи спровокували велике невдоволення населення, однак дозволили запобігти масовому відтоку вкладників і банкрутству багатьох банків.
З 13 жовтня в Україні Постановою НБУ №319 від 11 жовтня 2008 року був запроваджений мораторій на дострокове вилучення внесків. Дослівно в документі сказано: "Банки зобов'язані виконувати свої зобов'язання за всіма видами договорів із залучення ресурсів у будь-якій валюті тільки у випадку настання терміну закінчення зобов'язань" (п. 2.5). Тобто можливість зняти гроші, по суті, залишилася тільки в тих, чий термін закінчення внеску підійшов до кінця, а також у власників поточних і карткових рахунків, безтермінових "гнучких" депозитів.
При цьому Нацбанк поставив за обов'язок банкам забезпечити безперебійну роботу банкоматів, а також ввів межовий розрив між курсом покупки і продажу валюти - 5%. Новою Постановою №328 від 16 жовтня 2008 року НБУ уточнив, що банки можуть видавати кредити тільки "при наявності відповідних ресурсів", фактично заморозивши видачу споживчих кредитів у країні. Крім того, НБУ серйозно обмежив видачу валютних кредитів (одержати їх тепер можна, тільки маючи доходи у ВКВ).
Одночасно Нацбанк видав кредит Фонду гарантування внесків на суму 1 млрд. грн. для збільшення суми компенсації для вкладників збанкрутілих банків до 100 тис. грн.
Що діється?
Прийняття Нацбанком "стабілізаційних заходів" дозволило призупинити паніку серед вкладників, які, за неофіційними даними, вже вилучили з рахунків банків понад 6 млрд. грн. - після того, як було оголошено про введення тимчасової адміністрації в Промінвестбанку і зниженні рейтингів цілій низці українських банків.
Для багатьох мораторій на вилучення внесків був як грім серед ясного неба. Люди вистоювали черги біля банкоматів і "штурмували" відділення, намагаючись "вирвати" свої гроші будь-якими шляхами. І, звичайно ж, у розпал ажіотажу не обійшлося без порушень законодавства самими співробітниками банків.
"Банк, в якому в мене депозит, відразу ж відреагував на Постанову НБУ. Вони заборонили не тільки досчасне зняття депозитів, але й зняття грошей з безтермінового накопичувального рахунку. Тобто при успішному результаті кризи влаштували собі як мінімум піврічний депозит з вигідними відсотками", - скаржиться один з постраждалих вкладників.
Багатьом клієнтам банки гроші взагалі не віддавали. Причому навіть тим, у кого закінчувався термін депозиту. "15 жовтня закінчувався депозит у доларах. Зайшов до банку попередити про те, що 15-го я збираюся закрити депозит. Мені сказали, що грошей немає і не буде, тому запропонували переоформити внесок. Але я не хочу переоформляти - мені потрібні гроші!" - розповідає наш читач.
Зіштовхнулися люди й з високою маржею при обміні валют, у деяких містах вона доходила до 10%, а також з тим, що внески виплачувалися частинами (по 1000 грн. на день).
Тільки до кінця минулого тижня панічні настрої серед населення, нарешті, притихли, і банки почали працювати в колишньому режимі.
А чи законно?
Іноді неможливість забрати внесок з банку може призвести до досить серйозних проблем (зриву угоди купівлі-продажу, несплати медичних послуг і так далі). Виникає логічне запитання: а чи законний мораторій Нацбанку?
Майже всі опитані "Деньгами" юристи сходяться на думці, що ні. Будь-які нормативні або інші обмеження прав вкладника в частині дочасного розірвання договорів є неприпустимими в чинність ст. 1058 і ст. 1075 Цивільного кодексу, в якому зовсім чітко сказано: "Договір банківського рахунку розривається за заявою клієнта в будь-який час". "Цивільний Кодекс є основним актом цивільного законодавства, і акти інших органів у сфері регулювання цивільних відносин не можуть йому суперечити. Тим паче, що спеціальні закони в сфері банківської діяльності, у тому числі й ті, на які посилається НБУ в прийнятій Постанові, не містять у собі вказівок про право НБУ встановлювати вищевказані обмеження", - говорить юрист юридичної компанії "Шмаров і Партнери" Ганна Панченко.
Старший юрист компанії "Никитченко та партнери" Олександр Дякулич звертає увагу також на те, що ст. 63 Закону "Про НБУ" передбачене, що нормативно-правові акти центробанку підлягають обов'язковій реєстрації в Мін'юсті. Постанова ж НБУ №319 дотепер у цьому відомстві не зареєстрована.
Тобто будь-який громадянин України, який є вкладником банку, вправі оскаржити рішення НБУ в суді. Але на розгляд справи у всіх інстанціях піде не менш 5-6 місяців. "Швидше за все, до часу завершення процесу рішення банку про примусову виплату для вкладника депозиту вже буде неактуальним", - резюмує управляючий партнер юридичної компанії "Алексєєв, Боярчуков і партнери" Сергій Боярчуков.
Не все так погано
Обсяг внесків фізосіб на 1 січня 2008 року - 164 млрд. гривень.
Обсяг внесків фізосіб на 1 жовтня 2008 року - 204 млрд. гривень.
За неофіційними даними, останнім часом з банків було вилучено 6 млрд. гривень.
Поліна Лісиціна, Анатолій Бодров
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас