Холодний розрахунок на теплу осінь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Холодний розрахунок на теплу осінь

Енергетика
1424
У переддень нового опалювального сезону НАК "Нафтогаз України" запропонувала облгазам нові умови договорів на постачання природного газу. Підписання договору загрожує теплокомуненерго (ТКЕ) багатомільйонними штрафними санкціями у випадку несвоєчасних розрахунків. Тому міська влада вже відмовляється від підписання угоди, побоюючись, що не зможе погасити заборгованість в умовах кризи ліквідності.
Про те, що НАК "Нафтогаз України" напередодні опалювального сезону запропонувала облгазам підписати новий договір про постачання палива, у минулий четвер на сесії міськради повідомив мер Івано-Франківська Віктор Анушкевичус. За його словами, міська влада не в змозі виконати умови нового договору, що передбачає штрафні санкції за несвоєчасні розрахунки за газ. "Якби така угода діяла в минулому опалювальному сезоні, нашому теплокомуненерго з боку НАК 'Нафтогаз України' було б нараховано штрафних санкцій на 36,6 млн грн", - заявив пан Анушкевичус.
За його словами, кредиторську заборгованість мають всі ТКЕ, тому вимоги "Нафтогазу" є "абсурдними".
Заборгованість ТКЕ за природний газ, за даними "Газц України" ("дочка" НАК "Нафтогаз України"), на 31 серпня склала 1,8 млрд грн. Найбільші борги мають Харківська, Донецька, Дніпропетровська і Луганська області, а також Крим.
Раніше компанія "Газ України" заявляла, що не буде укладати договори із ТКЕ, які не забезпечать стовідсоткових розрахунків за газ за підсумками опалювального сезону 2007-2008 років. Але мери міст говорять, що виконати ці вимоги практично неможливо - компанії не можуть залучити кредити в умовах фінансової кризи. За словами мера Львова Андрія Садового, кредити на погашення боргів перед "Нафтогазом" банки не видають. "Ми чекаємо поради уряду щодо виходу зі сформованої ситуації. Львову до кінця року потрібно виплатити за газ 120 млн грн, а в наступному році ця сума складе 260 млн грн", - відзначає Садовий.
Крім того, компанії не одержують із держбюджету компенсацію різниці в тарифах на теплову енергію. "Через відсутність чітких умов підготовки і проведення опалювального сезону проблеми з державою в цій сфері є у всіх регіонів, - запевняє секретар Харківської міськради Геннадій Кернес. - Різниця тарифів повинна компенсуватися з держбюджету. Але компенсації нема, не передбачені ці кошти й у місцевих бюджетах".
Тим часом в "Нафтогазі" переконані, що причиною заборгованостей є неефективний менеджмент ТКЕ і безвідповідальність місцевих чиновників. "Нові договори не хочуть підписувати ті, у кого великі борги і порушення в сфері оплати газу, і ті, хто вже зараз упевнений, що буде безлімітно споживати газ, не платити за нього і далі нарощувати борги", - говорять у компанії.
"Безумовно, опалювальний сезон зірваний не буде, тим більше напередодні виборів, - упевнений керівник Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін. - Швидше за все, 'Нафтогаз' змусять зберегти поставки газу незважаючи на борги". У тому, що вихід із ситуації можна знайти, упевнений і заступник голови комітету Верховної ради з ПЕК Михайло Волинець. "В 'Нафтогазі' дуже складна ситуація. Але при певних преференціях кілька ТКЕ могли б здійснити проплати наперед. Знайдуть спосіб оплатити газ із певною відстрочкою й інші компанії - благо дозволяє тепла осінь", - вважає він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас