Тріше: Банківська система на шляху до видужання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тріше: Банківська система на шляху до видужання

Валюта
3037
Президент Європейського Центробанку Жан-Клод Тріше заявив, що банківська система перебуває на шляху до видужання після того, як уряди влили безпрецедентні суми в грошові ринки, повідомляє Bloomberg.
"Я розраховую, що банки нормалізують свої відносини, тобто почнуть давати кредити один одному і своїм клієнтам", - сказав Тріше.
"Ми маємо справу з дуже важливою корекцією ринку, - додав Тріше. - Ми маємо справу з дуже серйозною системною кризою ліквідності".
Крім того, що ЄЦБ запропонував банкам необмежену кількість доларів та євро, він в жовтні вперше з 2003 року знизив дисконтні ставки та пом'якшив правила, що стосуються забезпечення, які він буде приймати від банків, надаючи їм позики. Європейські уряди виділили 1,3 трильйони євро на гарантування банківських позик і придбання пакетів акцій кредитних установ.
Тріше заявив, що уряди намагаються дати банкам можливість рефінансування та збільшення капіталу після вересневого банкрутства Lehman Brothers Holdings Inc., що змусило кредиторів залучати готівкові кошти.
Тріше розкритикував інвесторів, що спровокували кризу своєю поведінкою, орієнтованою на короткострокову вигоду, що, за його словами, підсилило злети і падіння бірж. Він додав, що фінансові ринки, що неадекватно оцінили ризик, повинні піддатися більш жорсткому регулюванню.
"Ми вказали, що мали місце недооцінка ризиків і ціни, яку варто платити за ризики", - заявив він. Криза "повинна змусити нас переглянути всю глобальну фінансову систему".
Хоча ЄЦБ знизив ставку по основних фондах на половину пункту, до 3,75%, незважаючи на те, що інфляція майже вдвічі перевищує встановлену ним межу 2%, Тріше заявив, що Центробанк "зосереджений на забезпеченні цінової стабільності".
Президент ЄЦБ підкреслив, що економіка 15 країн єврозони переживає "досить серйозне уповільнення зростання", спровоковане не тільки жорсткістю кредитних умов, але також рекордними цінами на паливо і продовольство.
Він визнав, що сам Центробанк бере на себе ризик, збільшуючи ліквідність і приймаючи як забезпечення цінні папери з низькими рейтингами.
"Ми беремо на себе ризики і прийняли рішення, які збільшили наші ризики, тому що зіткнулися із системною кризою ліквідності", - заявив Тріше. Завдання ЄЦБ "вселяти надію", додав він.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас