Європі не вистачає грошей для польоту на Марс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європі не вистачає грошей для польоту на Марс

417
Відправлення європейського дослідницького апарата на Марса відкладаються до 2016 року через нестачу фінансування.
На цей момент бюджет космічної місії оцінюється в 1,2 млрд. євро. Уряди країн, що беруть участь у її підготовці, запропонували розробникам знайти шляхи зі скорочення вартості.
Запуск європейського марсохода ExoMars відкладається вже другий раз. Спочатку політ був запланований на 2011 рік, але був відкладений з технічних причин на 2013 рік.
Передбачалося, що схвалений в 2005 році проект обійдеться в 650 млн. євро, однак пізніше було вирішено забезпечити ExoMars додатковим науковим обладнанням, що відбилося на його вартості.
Італія, що відіграє провідну роль у підготовці марсіанської місії, чітко дала зрозуміти, що не має наміру виділяти додаткові кошти. Пропозицій про додаткове фінансування не надійшло і від інших учасників.
Для відправлення апарату необхідно, щоб Марс і Земля перебували на підходящій для польоту траєкторії. Після 2013 року така можливість випаде в січні або лютому 2016 року.
Остаточне рішення про долю європейської космічної місії буде прийнято в Гаазі, де в листопаді зберуться європейські міністри у справах космосу.
Як варіант виходу зі сформованої ситуації розглядається звертання до Росії і США за фінансовою допомогою.
У цей час США вже беруть участь у підготовці європейської космічної експедиції, однак американці здійснюють власні програми такого роду, і розробка їх нового марсохода вже вийшла за рамки початкового бюджету.
Європейське космічне агентство раніше вживало спроби висадження на Марса, але апарат Beagle 2 пропав при проходженні марсіанської атмосфери в 2003 році. Проте, європейський супутник на орбіті Червоної планети усе ще діє і продовжує надсилати знімки та інші дані.
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас