Невеликі українські банки найбільш вразливі до впливу кризи на фінансовому ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Невеликі українські банки найбільш вразливі до впливу кризи на фінансовому ринку

1074
Невеликі українські банки (з активами менш $300 млн) найбільш вразливі до впливу кризи на фінансовому ринку, вважає аналітик інвестиційної компанії "Конкорд Капітал" (Київ) Олександр Вікторов, думка якого відображена в аналітичному звіті.
"Загальна думка банкірів, з якими ми поговорили, така, що більшість банків переживе поточну кризу в банківській системі. У той же час, на їхню думку, ризику піддаються банки так званого четвертого "ешелону" (невеликі), однак їхні можливі проблеми будуть мати обмежений вплив на систему, оскільки на частку цих кредитно-фінансових установ доводиться всього 8% сукупних активів банківської системи", - відзначив аналітик.
О.Вікторов прогнозує, що у випадку посилення ситуації на фінансовому ринку такі банки стануть потенційними об'єктами поглинань.
У той же час він звернув увагу, що в цілому по сектору ліквідність перебуває на прийнятному рівні й навіть має тенденцію до поліпшення: "Кошти комерційних банків на кореспондентських рахунках у Нацбанку, понад необхідні резерви, подвоїлися з березня 2008 року до $2,3 млрд, що вище вимог НБУ", - відзначив аналітик.
"Однак загальна криза довіри й невизначеність, що охопила банківську систему, фактично паралізувала ринок міжбанківського кредитування, а відповідно й механізм перерозподілу ресурсів від банків з надлишковою ліквідністю до банків, що відчувають її дефіцит", - додав він.
Експерт також підкреслив своєчасність останніх дій Нацбанку, спрямованих на стабілізацію банківської системи країни.
Як повідомлялося, НБУ з метою нейтралізації впливу зовнішньої фінансової кризи й забезпечення стабільності банківської системи з 13 жовтня ввів низку обмежень, у тому числі на дострокове вилучення депозитів, а також заборонив відхилення між курсом покупки й продажу готівкової іноземної валюти більш ніж на 5%.
У сфері грошово-кредитної політики постанова також передбачає розширення можливостей з підтримки ліквідності банків на підставі програм фінансового оздоровлення.
За даними "Конкорд Капіталу" в Україні на сьогодні налічується 109 банків з активами менш $300 млн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас