Російські банки неохоче розлучаються з вкладами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські банки неохоче розлучаються з вкладами

769
Щоб запобігти відтоку вкладів, банки підвищують ставки по депозитах і збільшують термін видачі грошей, а деякі прямо відмовляються віддавати гроші достроково, пишуть "Ведомости".
Кореспонденти видання обдзвонили близько 70 найбільших за розмірами активів російських банків з питанням: чи можна забрати вклад достроково? У переважній більшості випадків операціоністи колл-центру повідомили, що вклад можна забрати із втратою відсотків і з максимальним терміном очікування три дні.
Однак, кілька банків, на порушення положень Цивільного кодексу, ввели заборону на дострокове розірвання депозитного договору. Серед них "Капітал кредит", Уральський банк реконструкції та розвитку (УБРиР), "Глобекс" та "Російський капітал". Інформацію про припинення дострокової видачі депозитів підтвердили співробітники колл-центрів цих банків, однак офіційні представники банків цю інформацію спростовують.
Інші банки вводять "драконівські" штрафи за дострокове вилучення вкладу або максимально затягують цю процедуру. Так, наприклад, у Московському заставному банку (МЗБ) вкладникові доведеться заплатити комісію в розмірі 20%. А банк "Московський капітал" видає вклади через 10 днів після надходження заявки (за законом можна протягом 14).
За підрахунками "Ведомостей", сім з 10 найбільших за розміром вкладів банків у вересні знизили обсяг депозитів фізосіб на 34 млрд. руб. За той же період два держбанки - Ощадбанк і ВТБ - залучили 26 млрд. руб.
При цьому уряд прекрасно розуміє небезпеку відтоку коштів вкладників з банку і не сидить склавши руки. З початку цього тижня всі вклади на суму до 700 тис. руб. у будь-якому банку, що входить у систему страхування, гарантуються державою на 100%.
Паралельно, влада змушена купувати приватні банки, що не встояли під ударами фінансової кризи. Сьогодні стало відомо, що уряд і ЦБ погодили покупку ВЭБом Глобексбанку за символічну суму. Таким чином, Глобекс може стати четвертим за останній місяць банком з топ-50, що не встояв перед кризою. Жертвами кризи, викликаної дефіцитом ліквідності та кризою довіри вже пали три банки з п'ятдесяти найбільших - КИТ Фінанс, придбаний РЖД та Алроса, і Зв'язок-банк, що дістався ВЭбу і Собінбанк, куплений Газенергопромбанком.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас