Росія не зможе вийти з кризи без втрат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія не зможе вийти з кризи без втрат

Казна та Політика
673
Китай найкраще зі всіх країн, що входять у БРІК (Бразилія, Росія, Індія, Китай), підготовлений до глобальної фінансової кризи, повідомляє Dow Jones.
Протриматися на плаву без особливих втрат Китаю допоможуть накопичені резерви, гарний внутрішній попит, ціни на сировину, що падають, і досить ізольований банківський сектор.
Зовсім інша ситуація може скластися в Росії, Бразилії та Індії, які незважаючи на досягнення макроекономічної стабільності, імовірно, зіткнуться в середньостроковій перспективі з високою інфляцією та економічним зростанням, що сповільнюється.
Минулого місяця криза на кредитних ринках США і Європи спровокувала значний відтік капіталу з ринків, що розвиваються, підсиливши тиск на внутрішні фінансові ринки і валюти цих країн.
В останні роки члени БРІК створили стабілізаційні фонди і нагромадили золотовалютні резерви, що оцінюються у більш ніж $3 трлн. На думку урядів, це повинно було підтримати потужне зростання економіки і приплив інвестицій, але в нинішніх умовах накопичені багатства відіграють роль "подушки безпеки".
Навіть в умовах явного спаду у світовій економіці гігантський експортний потенціал Китаю перебуває "у кращому становищі для того, щоб збільшити свій внутрішній попит", - упевнений стратег з ринків, що розвиваються, Payden & Rygel Артур Ховсепіан (Arthur Hovsepian).
Китай, що до останнього часу люто критикувався західними компаніями за протекціоністку політику в сфері доступу на свої ринки капіталу, зараз одержує від неї певні дивіденди.
Крім того, Піднебесна захищена від кредитної кризи величезними внутрішніми заощадженнями, які оцінюються в $2 трлн., та й банківський сектор не так залежить від зовнішнього фінансування, як кредитні інститути США і Європи.
Потужний внутрішній попит та інвестиції допоможуть країні замінити експортні можливості США і Європи, які зменшуються. Китай також перемістить акцент у своїй монетарній політиці зі стримування інфляції на збереження економічного зростання. Аналітики прогнозують, що зростання ВВП Китаю сповільниться до 9,3% в 2009 у порівнянні з 9,7 % у поточному.
Багата нафтою Росія може бути зачеплена кризою сильніше від всіх країн БРІК, оскільки місцеві фондові ринки зареєстрували серйозні втрати ще до початку нинішнього періоду паніки на світових ринках. Спостерігачі пов'язують це із критикою з боку прем'єр-міністра Володимира Путіна убік групи Мечел і конфліктом навколо Грузії.
Подальший хаос на світових майданчиках ще більше ускладнив позиції Центробанку Росії, змушеного продавати до $5 млрд. на день на валютному ринку з метою підтримки курсу рубля. У результаті, золотовалютні запаси країни після досягнення максимальної позначки $596,7 млрд. втратили близько $70 млрд.
У російських компаній є небагато можливостей залучити капітал, а виплати по боргах в умовах закриття міжнародними банками кредитних ліній для Росії ще більше ускладнюють ситуацію. У цих умовах ЦБ може знову звернеться до своїх золотовалютних резервів (близько $530 млрд.), а уряд - до стабілізаційного фонду ($190 млрд.). Падіння цін на нафту майже в 2 рази з моменту липневих рекордних позначок також є поганим знаком для оцінки перспектив російської економіки.
"Якщо ціни на нафту впадуть нижче $60 за барель, люди почнуть турбуватися про здатність уряду зрівноважити бюджет", - вважає стратег по Східній Європі в Metzler Payden LLC Володимир Мілєв.
Хоча величезні запаси притупляють вплив глобальної кризи на ринках і ймовірної рецесії світової економіки, Росія не вийде із цієї ситуації без втрат, вважає він.
Міжнародний валютний фонд пророкує, що ВВП Росії виросте лише на 5,5 % у наступному році в порівнянні з 7% у поточному. Середньорічна інфляція, тим часом, може збільшиться до 13% уже цього року.
Бразилія, де донедавна відзначався споживчий бум, також може зазнати втрат.
В останні тижні із країни були виведені значні обсяги коштів, у результаті чого капіталізація фондового ринку країни зменшилася наполовину. Місцева валюта втратила 25% своєї вартості відносно долара, незважаючи на активне втручання ЦБ Бразилії. Зростання ВВП, як пророкують аналітики із МВФ, сповільниться до 3,5% в 2009 році з 5,2% у поточному.
Уповільнення економічного зростання та висока інфляції є одними з головних проблем, що стоять перед індійським урядом. Але його найбільший "головний біль" - це дефіцит бюджету, що може перевищити 9% від ВВП країни, за даними Standard & Poor's.
В останні роки, економічне зростання Індії стимулювали головним чином іноземні інвестиції. Але останнім часом, закордонні інвестори бігли з Індії, викликавши спад на фондовому ринку та падіння курсу рупії. З огляду на ці та інші проблеми, МВФ прогнозує уповільнення економічного зростання в Індії до 5,5% цього року і до 4,9% в наступному.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас