Fitch знизило рейтинги України до "B+" з "BB-", прогноз - "негативний" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch знизило рейтинги України до "B+" з "BB-", прогноз - "негативний"

785
Міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) України по боргових зобов'язаннях в іноземній і національній валюті до "B+" з "BB-", повідомляється в прес-релізі агентства.
По довгострокових РДЕ збережений прогноз "негативний".
Агентство також знизило рейтинг стелі країни України до "B+" з "BB-". Короткостроковий РДЕ в іноземній валюті підтверджений на рівні "B".
"Зниження рейтингів відображає стурбованість Fitch, що ризик фінансової кризи в Україні, включаючи значне зниження курсу національної валюти, подальшу напруженість у банківській системі та істотний збиток для реального сектора економіки, є істотним і зростаючим. При реалізації такого сценарію можливий негативний вплив на державний баланс. Проте, Fitch вважає, що ризики для здатності України виконувати державні зобов'язання залишаються низькими в короткостроковій перспективі через помірну потребу суверенного емітента в рефінансуванні", - відзначає директор аналітичної групи Fitch суверенних рейтингів Ендрю Кохун.
Україна офіційно запросила сприяння МВФ, і представники фонду в цей час перебувають у Києві. Fitch розглядало б наявність великої і прийнятним чином розробленої програми МВФ як позитивний фактор, але перед тим, як робити які-небудь конкретні висновки, очікує точної інформації щодо цього питання.
У той же час довіра вкладників до банківської системи може залишитися хиткою, а економіку чекають непрості коректування навіть у випадку розробки такої програми, що залишає Україну підданою ризикам фінансової нестабільності, говориться в прес-релізі агентства.
13 жовтня 2008 року Fitch указало на посилення стурбованості станом банківського сектора України в умовах різкого скорочення ліквідності та певного відтоку депозитів з банківської системи після виникнення проблем з виконанням зобов'язань у шостого за розміром банку країни - Промінвестбанку. Аналітики агентства не переконані в тому, що комплекс надзвичайних заходів з підтримки, оголошених Центральним банком, включаючи збільшення надання ліквідності та заборону на дострокове вилучення термінових депозитів, буде достатнім для підвищення довіри вкладників і запобігання подальшої напруженості в банківській системі. Нові правила, введені ЦБ, що обмежують зростання кредитування, здатні підсилити уповільнення економіки, що може досить скоро негативно позначитися на якості активів банків.
Відносно висока частка кредитів, номінованих у валюті (51% станом на кінець серпня) піддає фінансову систему країни ризикам у зв'язку із волатильністю, що підсилюється, валютного курсу. Курс гривні, імовірно, залишиться під тиском через посилення дефіциту рахунку поточних операцій, що, за прогнозами Fitch, складе приблизно 7% ВВП в 2008 році в порівнянні з 4,2% в 2007 році.
"Падіння цін на сталь збільшить шок, пов'язаний зі зміною умов торгівлі при ймовірному значному підвищенні цін на імпорт газу в Україну в наступному році. Істотний рівень запозичень приватного сектора привів до збільшення сукупного зовнішнього боргу України до $100 млрд до кінця червня 2008 року (включаючи $28 млрд короткострокового боргу приватного сектора). Точні дані щодо обсягів погашень зовнішнього боргу приватного сектора на 2009 рік недоступні, але, за оцінками Fitch, обсяги погашення по більш довгострокових запозиченнях можуть скласти приблизно $19 млрд. Оскільки багатьом позичальникам із приватного сектора, імовірно, буде складно рефінансувати свою зовнішню заборгованість із наступаючими строками погашення, Україна може бути змушена надати кошти з державних резервів, які також необхідні для підтримки довіри до валютного курсу", - говориться в прес-релізі агентства.
Як позитивний момент Fitch як і раніше розглядає помірні потреби держави в рефінансуванні на 2009 рік у розмірі $2,5 млрд, а саме, $0,9 млрд внутрішнього боргу (в основному в гривнях) і $1,6 млрд зовнішнього боргу (включаючи єврооблігації обсягом $0,5 млрд із погашенням у травні) у контексті останніх даних по офіційних резервах на рівні $37,5 млрд на 9 жовтня 2008 року. Низький рівень загального державного боргу до ВВП - 10% на кінець 2007 року - помітно менше від медіанного значення для країн з рейтингом у категорії "BB" в 34% (медіанний рівень для країн з рейтингом у категорії "B": 33%). Однак погіршення економічних перспектив і потреба економіки в державній підтримці можуть послабити сильні бюджетні позиції України в середньостроковій перспективі, відзначається в повідомленні агентства.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас