У Київради руки дійшли до "Еліта-центру" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Київради руки дійшли до "Еліта-центру"

Нерухомість
354
Київрада підтримала проект порядку відшкодування інвестицій вкладникам, що постраждали від афери групи компаній "Еліта-центр", розроблений Київською міською держадміністрацією (КМДА). Даний документ, зокрема, передбачає видачу інвесторам квартир як компенсації втрачених внесків. Але обдурені інвестори розглядають можливість скасування даного рішення через суд, оскільки в цьому випадку КМДА перестає бути учасником карного процесу в справі "Еліти-центру".
Київрада повторно розглянула питання про відшкодування втрачених коштів інвесторам, що постраждали від афери групи компаній "Еліта-центр". Нагадаємо, 2 жовтня Київрада розглянула два проекти порядку відшкодування інвестицій обдуреним вкладникам. Один з них був представлений заступником голови КМДА Володимиром Головачем, а другий - заступником голови секретаріату президента (СП) Мариною Ставнійчук і членом комісії Кабміну з вирішенням проблеми забезпечення житлом інвесторів, що постраждали від "Еліти-центру", Дмитром Ісаєнком.
Проект КМДА містив пункт про компенсацію втрачених інвестицій за державний рахунок у випадку, якщо коштів, виручених від продажу майна групи компаній "Еліта-центр", виявиться недостатньо, а проект СП передбачав, що витрати будуть відшкодовані за рахунок інвестиційного конкурсу. У підсумку депутати вирішили об'єднати два проекти.
На початку 2006 року була виявлена найбільша на ринку нерухомості афера. Група компаній "Еліта-центр" реалізовувала квартири в споруджуваних будинках, перепродуючи деякі з них різним власникам більше чотирьох разів. У результаті постраждали близько 1,5 тис. інвесторів, їхні збитки оцінюються приблизно в 400 млн грн. 9 жовтня зі Швейцарії був екстрадований один з можливих організаторів афери - Олександр Шахов.
Учора із самого ранку будівлю КМДА пікетували члени громадської організації "Центр правозахисту", які закликали депутатів не голосувати за проект порядку відшкодування інвестицій, розроблений КМДА. У сесійній залі їх підтримували депутати фракції БЮТ, що наполягали на розгляді альтернативного документа. "На попередній сесії депутати відклали ухвалення рішення про відшкодування збитків постраждалим вкладникам, щоб одержати від робочої групи порівняльні таблиці двох проектів договорів: урядової комісії і КМДА. Ніяких таблиць депутати так і не одержали", - сказав член фракції БЮТ Сергій Мельник.
З ініціативи лідера фракції БЮТ Олександра Зінченка перед депутатами виступив голова правління "Центру правозахисту" Юрій Федоренко. Назвавши проект КМДА "дуже проблематичним", він закликав присутніх не підтримувати документ, "під яким немає підпису уповноважених потерпілих від афери". "Ми не вороги політичним силам, ми - прості люди, що опинилися у важкому матеріальному становищі", - підкреслив пан Федоренко. Після нього з підтримкою проекту КМДА виступив голова ще однієї організації обдурених інвесторів Іван Несін. "Для нас не має принципового значення, який з документів буде прийнятий, нам важливий факт його затвердження", - сказав Несін.
Незважаючи на те, що члени фракцій БЮТ і Партії регіонів не брали участі в голосуванні, 67 з 120 депутатів Київради підтримали проект мерії. Вийшовши із сесійної зали, Юрій Федоренко сказав, що має намір оскаржити в суді ухвалене рішення. На його думку, вкладникам не відшкодують їхні інвестиції, оскільки "мерія перестає бути учасником карного процесу", а для інвесторів "право власності на житло може наступити тільки після рішення суду".
Побоювання Федоренка підтвердив і заступник голови КМДА Володимир Головач: "Суд повинен вирішити, у якому статусі ми надаємо допомогу. Якщо ми допомагаємо в статусі відповідача, то самі повинні знайти для цього кошти, а якщо добровільно, то можемо стягнути їх з держбюджету".
Тому квартири "з розрахунку метр за метр" обдурені інвестори спочатку одержать від КМДА тільки в користування. Головач також додав, що для початку процесу відшкодування коштів їм необхідно подати заяву в мерію протягом місяця після опублікування ухваленого рішення.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас