Волатильність фондових ринків виявилась сприятливою як для долара, так і для ієни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Волатильність фондових ринків виявилась сприятливою як для долара, так і для ієни

Валюта
422
Неприйняття ризиків залишається основною темою на валютних і фондових ринках у п'ятницю, курс долара виріс до єдиної європейської валюти, ієна піднялася до євро та долара, повідомило агентство Bloomberg.
Євро на 16:14 у п'ятницю коштував $1,3403 проти $1,3456 на кінець попереднього торговельного дня в Нью-Йорку.
Вартість долара до ієни впала до 16:14 у п'ятницю до 101,13 ієни в порівнянні з 101,57 ієни ввечері в Нью-Йорку в четвер.
Доларовий індекс, що відслідковує динаміку курсу американської валюти до валют шести основних торговельних партнерів США (євро, японська ієна, британський фунт стерлінгів, канадський долар, шведська крона і швейцарський франк), підвищився в п'ятницю з 82,287 до 82,368, повідомляє видання MarketWatch.
Європейські фондові майданчики показали на момент відкриття торгів у п'ятницю гарне зростання, але воно змінилося досить різкими коливаннями котирувань. У підсумку волатильність ринку акцій негативно позначилася на ставленні трейдерів до ризику.
Під час фінансової кризи ієна фактично слугувала "запасним плацдармом" валютного ринку. Небажання ризикувати змусило трейдерів відмовитися від раніше популярних операцій carry-trade, під час яких позичаються кошти в країнах з низькою процентною ставкою і купуються активи з більш високою прибутковістю, і за рахунок цього спреду інвестори фіксують прибуток. При цьому вони ризикують тим, що зміна кон'юнктури на світових валютних ринках позбавить їх цього прибутку. Ставка ЦБ у Японії перебуває на рівні 0,5% річних і є найнижчою серед розвинених країн, у єврозоні вона становить 3,75%, в Австралії - 6%, у Новій Зеландії - 7,5%.
"Нас усе ще чекає затяжна рецесія, - говорить аналітик UBS AG у Лондоні Джеффрі Ю. - Волатильність дуже висока, і попиту на операції carry-trade не передбачається".
Позитивні тенденції, що намітилися, для курсу долара можуть бути ослаблені негативною статистикою в США. Як очікують експерти, дані про будівництво житла у вересні покажуть скорочення обсягів новобудов (до 870 тис. у річному вираженні - мінімум із січня 1991 року), і це підірве споживчу довіру. Міністерство торгівлі США опублікує дані о 16:30 у п'ятницю. Попередній індекс споживчої довіри Мічиганського університету буде оголошений о 18:00 МСК у п'ятницю, експерти прогнозують падіння з 70,3 у вересні до 65 у жовтні.
Лондонська міжбанківська ставка пропозиції LIBOR по доларових кредитах "овернайт" упала в п'ятницю на 27 базисних пунктів - до мінімального за 4 роки рівня 1,67% річних. Тримісячна ставка LIBOR у доларах опустилася на 8 базисних пунктів (б.п.) - до 4,42%.
Зниження ставки LIBOR є важливим сигналом того, що державна допомога банкам, що складає в цілому по світові вже більше $3 трлн, почала працювати. Тримісячний LIBOR використовується для визначення ставок по фінансових послугах на загальну суму $360 трлн, у тому числі вартості іпотеки і корпоративних кредитів, за даними Асоціації британських банків.
На тлі обговорення загальносвітової рецесії трейдери виражають зростаючу впевненість у зниженні базової процентної ставки в США.
"Темпи інфляції значно зменшилися і продовжать падати, - заявив голова дослідницького підрозділу Barclays Capital Inc. у Нью-Йорку Ларі Кантон. - Ослаблення інфляційного тиску дозволить ФРС знову зменшити ставку".
Ф'ючерси на базову процентну ставку США показують 100%-ву ймовірність її зниження (проти 28% минулого тижня) на наступному засіданні Федеральної резервної системи, що пройде 28-29 жовтня. Але думки трейдерів щодо величини такого зниження розділилися практично нарівно. Ростуть шанси на зменшення ставки відразу на 0,5 процентного пункту (з 1,5% до 1%) - у п'ятницю вони оцінюються на рівні 50%, у середу так вважали лише 40% трейдерів, тиждень тому ніхто не вірив у можливість настільки значного скорочення ставки найближчим часом. Імовірність того, що ставка буде знижена на 0,25 процентного пункту, становить 50%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас