Івченко забере права у держави — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Івченко забере права у держави

Казна та Політика
880
Як стало відомо "ЭИ", сьогодні на засіданні Ради нацбезпеки, присвяченому питанням виводу української економіки із кризи, може бути розглянутий варіант переведення реєстрів прав власності держави в Національний депозитарій. Учасники ринку вважають, що це неможливо.
Обізнане джерело у фінансовій системі повідомило, що одним із заходів протидії кризі, розглянутим сьогодні на засіданні РНБО, стане переведення реєстрів, у яких держава значиться як акціонер, у Нацдепозитарій України. "Захід подано під соусом, що НДУ контролюється державою. Тому з метою нацбезпеки буде краще, якщо реєстри перевести в НДУ", - відзначило джерело.
Одержати коментарі в голови наглядової ради НДУ Віктора Івченка не вдалося - його телефон не відповідав.
Голова правління депозитарію "Міжрегіональний фондовий союз" Микола Швецов про можливе перекроїння ринку довідався від кореспондента. "Це лобістське рішення", - заявив він. Фондовик вважає, що якщо подібне рішення буде виконано, воно торкнеться всіх реєстраторів, що працюють із Фондом держмайна. "Приміром, можна зобов'язати їх укласти договори із НДУ та перевести акціонерні права держави в Нацдепозитарій, що стане їхнім номінальним власником", - вважає Швецов.
При цьому папери будуть виведені з ринкового обороту. Відповідно, коли постане питання про приватизацію якихось часток держави в тих же обленерго, реєстратори будуть змушені укладати договори на обслуговування із НДУ. Чим дрібніше будуть дробитися держпакети при приватизації, тим більше реєстраторів будуть працювати з Нацдепозитарієм.
Втім, учасники ринку навряд чи захочуть працювати із НДУ з власної волі. "У реєстраторів укладені договори із МФС, і власники корпоративних прав навряд чи захочуть переводити свої папери в НДУ або працювати з реєстраторами, які підуть у цей депозитарій", - вважає голова правління Української міжбанківської валютної біржі Петро Переверзєв. Біржовик відзначає, що із прийняттям нового законодавства про депозитарну систему реєстратори взагалі відімруть, а існувати будуть тільки депозитарні установи та хоронителі.
Тому спроби пролобіювати переведення частини корпоративних прав на НДУ не дадуть серйозної переваги Нацдепозитарію. "Можливо, перевівши права держави в НДУ, Віктор Івченко намагається ухилитися від злиття із МФС і ВДЦБ", - вважає один з учасників ринку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас