Темпи будівництва падають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Темпи будівництва падають

Нерухомість
744
У країні стали будувати ще менше. Учора Держкомітет статистики оголосив, що за період із січня по вересень обсяг виконаних у країні будівельних робіт скоротився на 7,2%. За прогнозами експертів, ці цифри в найближчі місяці будуть тільки знижуватися, тому що орієнтовно шість місяців ні іпотека, ні кредитування забудовників працювати практично не будуть.
За даними комітету, обсяги робіт зі зведення будинків і споруд зменшилися на 7,3%, з підготовки будівельних ділянок - на 5,9%, а з установлення на них інженерного обладнання - на 5,6%. Скорочення обсягів будівельних робіт за дев'ять місяців поточного року комітет зафіксував на підприємствах 22 регіонів. Максимальне скорочення у Вінницькій - на 25,4%, Луганській - на 23,4%, Івано-Франківській - на 13,7%, Закарпатській - на 13% областях. У Києві обсяги скоротилися на 4,6%.
Уперше скорочення обсягів будівництва Держкомстат зафіксував у січні-травні, оголосивши про зниження 1,1%. Потім ця цифра тільки росла. У січні-червні в країні побудували вже на 1,2% менше, у січні-липні - на 2,1%, а в січні-серпні - на 2,6%.
На думку гравців ринку, будувати в найближчі місяці будуть ще повільніше. "Тенденція до зниження темпів будівництва збережеться. До кінця року можна прогнозувати скорочення обсягу будівельних робіт на рівні 10%", - прогнозує начальник відділу маркетингу компанії "НЕСТ" Раміль Мехтієв. За його словами, нинішня ситуація на ринку привела до того, що більшість дрібних компаній-забудовників уже призупинили реалізацію своїх об'єктів. "Більші компанії, принаймні до весни 2009 р., мають у своєму розпорядженні ресурси власні або залучені для продовження робіт", - додав Мехтієв.
"Обмеження на кредитування, введене Нацбанком, фактично ставить хрест на новому будівництві. Нинішні темпи падіння обсягів - це лише перші відгомони кризи в галузі. Набагато гірше справи будуть йти через два роки, коли фактичний приріст нового житла опиниться на нульовій позначці", - вважає директор департаменту управління нерухомістю "Тіко-констракшен" Ганна Скрипкіна. За її словами, щоб запобігти необоротним наслідкам, забудовникам необхідна термінова підтримка держави. "Зокрема, у першу чергу повинен бути вироблений комплекс заходів відносно заморожених будівництв, куди вкладено багато кредитних грошей громадян. По-друге, якщо обмежувальний захід з боку Нацбанку вже уведено, то він повинен носити тільки короткочасний характер", - говорить Скрипкіна.
Петро Шарафетдінов, заступник директора КП "Житлоінвест-УКБ" вважає, що в Києві обсяг будівництва житла набагато більший від статистичних 4%. "Подивіться, скільки заморожено будівництв. Я думаю, що реальне падіння обсягів зведення житла в столиці - близько 20-25%. І будувати будуть ще менше. Ми, наприклад, втратили більше половини клієнтів через непрацюючу іпотеку", - пояснив пан Шарафетдінов.
За його словами, зараз потихеньку почали знижуватися ціни на будматеріали. "Якщо раніше пропонували цемент по 800 грн. за 1 т, то вже можна знайти по 560-570 грн. Подешевшав метал - на 2-2,5 тис. грн. Підрядники тепер будуть бігати за забудовниками і можна буде вибрати послуги подешевше. Можливо, через це вартість житла знизиться в кого на 10%, а в кого і на 15%", - вважає Петро Шарафетдінов.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас