Пасажири доплатять за зліт і посадку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пасажири доплатять за зліт і посадку

841
Мінтрансзв’язку знову підвищило розміри зборів в аеропортах України. Таким чином, транспортне відомство частково переклало фінансування аеропортів на плечі пасажирів.
Відповідний наказ Міністерства транспорту та зв'язку під №1131 від 15 вересня 2008 р. набуде чинності вже завтра. Відповідно до документа, у низці українських аеропортів підвищуються збори за обслуговування повітряних суден і пасажирів. Наказ торкнеться міжнародних аеропортів у наступних містах: Київ (Жуляни), Вінниця, Івано-Франківськ, Керч, Кривий Ріг, Миколаїв, Суми, Ужгород і Хмельницький.
На думку гендиректора аеропорту "Київ" (Жуляни) Сергія Никифорова, необхідність підвищення аеропортових зборів назріла вже дуже давно. "Аеропорти, можливо, нарешті-то почнуть зводити кінці з кінцями. Ставки не змінювалися з 1999 р. При цьому аеропорти були затиснуті між зафіксованими розмірами зборів за їхні послуги і зростаючими цінами на все. У результаті такої тарифної політики всі аеропортові господарства стали збитковими", - вважає Никифоров.
Нагадаємо, що подібний указ уже був прийнятий у квітні ц.р. Він також передбачає підвищення зборів за послуги аеропорту, однак стосується великих аеропортів країни - МА "Бориспіль", аеропортів Львова, Одеси, Сімферополя, Донецька, Харкова, Запоріжжя та ін. Відповідно до нових тарифів, злітно-посадковий збір за 1 т максимальної злітної маси (МЗМ) судна в МА "Київ" (Жуляни) для міжнародних рейсів виросте до $15, а для внутрішніх - до $5. Необхідно відзначити, що МВМ літаків Boeing-737, залежно від модифікації, становить 56-68 т, Airbus A320 - 73,5 т, а дальномагістрального Boeing-767-300 (є в "Аеросвіту", і незабаром з'являться в "Дніпроавіа") - 186,8 т. Таким чином, зліт і посадка одного міжнародного борта тепер буде приносити аеропорту від $560 до $2500, а внутрішнього - $170-845. За кожного пасажира із закордонного рейса аеровокзал одержить додатково від $11 до $15. За інформацією прес-служби Мінтрансзв’язку, із вступом у силу нових тарифів собівартість рейсів збільшиться на 1-5%.
Для аеропортів, яким не встановлений індивідуальний тариф, передбачений загальний: за зліт і посадку повітряного судна збір збільшений з $8,5 до $12,06 - для міжнародних сполучень і з $2 до $4,08 - для внутрішніх. Що стосується пасажирських зборів, то вони збільшилися з $9 до $12,68 і з 2$ до 4$ на міжнародному і внутрішньому сполученні відповідно.
В "Міжнародних авіалініях України" повідомили, що збільшення розцінок на послуги аеропорту буде компенсуватися вартістю авіаквитків для пасажирів. "Ми не можемо взяти на себе підвищення аеропортових зборів - це те, що додається до тарифу. Ця сума включена в загальну вартість квитка, але це не наші гроші, тому ми, як агент, просто перераховуємо ці гроші аеропортам за послуги. У даній ситуації ми просто змушені виконувати це рішення", - повідомила прес-секретар МАУ Євгенія Сацька.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас