5 найбільш переоцінених валют — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

5 найбільш переоцінених валют

Валюта
5072
Британський тижневик The Economist 22-й раз склав The Big Mac Index*, що порівнює ціну на Біг Мак в 44 країнах світу з його вартістю в США. Україна - на 36-му місці: ціна бутерброда - $2,19 (-39%)
Найбільш "перегріта" (більш ніж у два рази) - норвезька крона (+121%). У країні фіордів Біг Мак коштує $7,88 проти $3,57 у США. Світова енергетична криза 1973 року зробила рентабельним видобуток чорного золота на шельфі Північного моря, після чого країна стала сьомим постачальником нафти у світі. У Норвегії дуже високий дохід на душу населення і досить низький рівень нерівномірності в розподілі доходів. Зарплати за останні роки росли в середньому на 3,5% за рік, причому реально, оскільки їхнє збільшення перевищувало інфляцію.
На другій позиції - шведська крона (+79%), Біг Мак тут обійдеться в $6,37. У Швеції максимально згладжена (у порівнянні з іншими європейськими країнами) різниця в заробітній платі в різних галузях. Зростання реального окладу в країні позитивне уже багато років підряд.
Третій у списку - швейцарський франк (+78%), місцеві жителі платять за бутерброд з котлетою $6,36. Країна в останні роки відрізняється досить стриманим збільшенням оплати праці. Однак у Швейцарії і найнижча інфляція в Європі, так що в цілому ситуація практично не змінюється.
На четвертому місці - датська крона (+67%), Біг Мак у королівстві коштує $5,95. У Данії найвища погодинна заробітна плата в Європі. Аналітики пояснюють це тим, що великий відсоток найманих робітників у цій країні перебуває в різних профспілкових організаціях. Держава активно співробітничає з об'єднаннями працівників і вчасно індексує заробітну плату.
Замикає п'ятірку лідерів ісландська крона (+67%). На острові за американський сендвіч віддають $5,97. Почавши активно рости в 1990-х, економіка країни йде за світовими тенденціями. При цьому в Ісландії збільшення заробітної плати стабільно перевищує інфляцію.
* Дослідження ґрунтується на паритеті купівельної спроможності, розрахованій за допомогою однакового у всіх країнах світу продукту. На основі індексу можна зробити висновок про переоціненість або недооціненість національних грошових одиниць. Економісти вважають, що показник указує на довгострокову тенденцію в коливанні курсів валют. Рейтинг складений за даними, актуальними на 24.07.2008 р.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас