НБУ пом'якшив обмеження на кредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ пом'якшив обмеження на кредитування

Кредит&Депозит
7052
Національний банк України (НБУ) вніс зміни в постанову щодо стабілізації банківської системи №319 від 11 жовтня, пом'якшивши обмеження на кредитування.
Відповідні зміни закріплені постановою НБУ №328 від 16 жовтня.
"Підпункт 2.1 викласти в наступній редакції: "2.1. Можуть давати кредит в іноземній валюті контрагентам, які не мають валютного виторгу, у рамках обсягів заборгованості по них, що склалася на цю дату (на 13 жовтня - ІФ). Всі інші кредити банки можуть надавати у встановленому порядку за наявності відповідних ресурсів", - говориться в документі, текст якого розміщений на офіційному веб-сайті Нацбанку.
Постанова НБУ № 328 набула чинності з 16 жовтня.
Як повідомлялося, НБУ постановою №319 з 13 жовтня ввів обмеження на дострокове вилучення депозитів, а також заборону на відхилення між курсом покупки та продажу готівкової іноземної валюти більш ніж на 5%. Крім того, НБУ встановив, що з 13 жовтня банки зобов'язані обмежити здійснення активних операцій (крім міжбанківських операцій, операцій з державними облігаціями і депозитними сертифікатами НБУ) на рівні обсягів, досягнутих кожним з них на цю дату.
Внесені зміни також передбачають, що у випадку зменшення обсягів термінових депозитів у банку на 2% протягом п'яти робочих днів банк може звернутися в НБУ за підтримкою ліквідності в оперативному порядку в сумі до 60% статутного капіталу банку на термін до одного року за плату в розмірі 15% з одночасним надання договору застави акцій/паїв власників істотної участі в банках.
Крім того, НБУ дозволив банкам здійснювати міжбанківські перекази коштів протягом трьох операційних днів з моменту одержання платіжних документів.
Відповідно до документа, перекази коштів одержувачам у межах одного відділення або філії повинні здійснюватися в день одержання платіжного документа, а в межах одного банку - у період до двох операційних днів.
Крім того, Нацбанк зняв обмеження на покупку валюти для авансових платежів за імпорт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас