Індекси втрачають у вазі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекси втрачають у вазі

Фондовий ринок
560
Американський ринок 15 жовтня пережив найгірший день із часів краху фондового ринку в 1987 році - основні індекси впали на 7-8%. Цьому сприяли невтішні макроекономічні показники США, а також зниження ділової активності, викликане зменшенням споживчого попиту. Приклад американських майданчиків наслідували біржі Європи та Азії. Українські експерти вважають, що прийшов час переглядати макроекономічні прогнози і в Україні.
У минулу середу фондовий ринок США пережив найгірший торговельний день із часів кризи 1987 року. Індекс Dow Jones Industrial Average у середу знизився на 7,87%, Standard & Poor's 500 - на 9,03%, NASDAQ Comp. - на 8,47%.
Розпродаж акцій інвесторами на тлі слабких макроекономічних показників США підсилив побоювання, що заходи, направлені на запобігання фінансової кризи, є загрозою для реального сектора економіки. Ситуацію ускладнила заява голови Федеральної резервної системи (ФРС) Бена Бернанке, що паралізовані кредитні ринки становлять "істотну загрозу" для економіки.
Підтвердженням негативних прогнозів стала інформація про найбільше за останні три роки зниження обсягу роздрібних продажів у США. Крім того, індекс ділової активності у виробничому секторі штату Нью-Йорк (Empire State Manufacturing) знизився до -24,6 - мінімального рівня з 2001 року. В опублікованому в середу регіональному економічному огляді ФРС "Бежева книга" говориться, що у вересні спостерігалося ослаблення економічної активності в США, викликане переглядом інвестиційних планів компаній внаслідок скорочення споживчих витрат.
Ринки акцій Європи, слідом за США та Азією, учора відкрилися різким зниженням через занепокоєння, що підсилюється, викликане уповільненням розвитку глобальної економіки. Загальноєвропейський індекс "блакитних фішок" FTSE Eurofirst 300 знизився на 2,31%, у середу його падіння склало 6,5%. У сировинному секторі на 6,3% знизилися акції Rio Tinto, на 3,9% - BHP Billiton. "Ситуація на фінансових ринках залишається напруженою, - говориться в огляді німецького банку Helaba. - Усе більше уваги приділяється наслідкам фінансової кризи для реальної економіки, і це викликає нову хвилю невизначеності".
Японський фондовий індекс Nikkei знизився на 11,41%, при цьому істотний тиск на нього зробили акції компаній, що залежать від глобального попиту, таких як Canon та Honda Motors. Слабкі економічні показники і попередження ФРС про те, що суворі часи ще не минули, відбилися на ціні листопадових ф'ючерсів. Котирування Brent упали на $1,17, до $69,63 за барель. Український індекс ПФТС учора втратив 5,17%, опустившись на 267,31 пункту.
Керуючий директор ІК Foiyl Securities Олександр Сандул упевнений, що уповільнення світового економічного зростання відіб'ється і на Україні. "Знизиться попит на українські товари та послуги, що спричинить не тільки скорочення виробництва, але й уповільнення економічного зростання. Це може протривати як мінімум рік, у найгіршому разі - три-п'ять років", - говорить він. Керуючий директор ІК Dragon Capital Томаш Фіала відзначає, що вплив кризи вже помітний. "Ми вже переглянули свої прогнози щодо зростання економіки на цей і наступний роки. Цього року очікуємо зростання ВВП на рівні 4,8%, у наступному - 4%. Це затягнеться як мінімум до кінця 2009 року".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас