Експерт: Інфляція в Україні складе не менше 20% в 2008 і понад 15% у 2009 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Інфляція в Україні складе не менше 20% в 2008 і понад 15% у 2009 році

Казна та Політика
505
Незначні резерви золотовалютних запасів країни (близько 38 млрд. доларів) будуть змушувати Національний банк України займати дуже зважену політику відносно підтримки української гривні, а необхідність фінансування критичного імпорту, перелік якого збираються розширити, приведе до природної девальвації української валюти на 7-20% від теперішнього офіційного курсу. Про це FINANCE.UA повідомляє Генеральний директор КУА "ІНЕКО-ІНВЕСТ" Олег Морква.
"Поступово гривня, що девальвує, зростання цін на енергоресурси, продовольство, транспорт, підвищення тарифів природних монополій і ЖКГ продовжать залишатися сприятливим середовищем для високої інфляції в Україні, що складе не менше 20% в 2008 році і виявиться, незважаючи на значне охолодження економіки, понад 15% в 2009 році", - відзначає експерт.
Таке несприятливе макросередовище, на його думку, значно скоротить можливості із залучення, як зовнішнього фінансування, так й інвестиційних ресурсів, що стане додатковим фактором для стагнації вітчизняної економіки як мінімум до другої половини наступного року.
Неможливість дострокового вилучення депозитів, швидше за все, поверне протягом кількох місяців фінансову ситуацію в Україні до більш-менш нормального стану, однак висока інфляція в країні і занепад у виробництві будуть природно об'єктивно девальвувати гривню, тим самим, знецінюючи і грошові вклади населення.
"Щоб уникнути більш значних проблем для вітчизняної економіки, керівництво країни і НБУ повинні не тільки максимально сконцентрувати наявні фінансові ресурси для підтримки банківської системи і впроваджувати обмежувальні заходи, щоб утримати людей у банках, але й розробити ефективні заходи для продовження банками кредитування інвестиційних проектів направлених на модернізацію та розвиток виробництв, не допустивши тим самим значної рецесії в економіці. Крім цього банкам, зацікавленим у збереженні своїх клієнтів, імовірно, варто розробити для вкладників цілу низку компенсаційних програм, щоб хоча б частково захистити заощадження людей від знецінювання, у період девальвування гривні та дії обмежувальних директив від Національного банку України", - відзначає Морква.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас