Бізнес встановив свій валютний курс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес встановив свій валютний курс

Валюта
14747
Українські компанії, які виставляють ціни на свій товар у доларах, але приймають оплату в національній валюті, ігнорують офіційний курс НБУ. Магазини, туристичні компанії, агентства нерухомості торгують за своїм курсом. Він украй невигідний клієнтам і найчастіше перевищує навіть вартість валюти у вуличних обмінниках.
Більше від інших відрізнилися інтернет-магазини. Вони пропонують покупцям купувати електроніку або побутову техніку за курсом близько 5,5 гривні за долар. "Ми перераховуємо поза залежністю від офіційного курсу", - визнають в інтернет-магазині техніки "Розетка". В інших магазинах також заявляють, що встановлений ним курс - захід вимушений і, ймовірно, тимчасовий. Правда, коли курс зміниться та у який бік, сказати не можуть.
Як повідомив PR-менеджер мережі супермаркетів електроніки "Домотехніка" Євген Бабич, у зв'язку зі зростанням курсу долара ціни в магазині піднялися в середньому на 10-15%. "Досить сильне підвищення цін відбилося на дорогих товарах: телевізорах, пральних машинах, холодильниках. По цих категоріях товарів подорожчання склало 100-200 гривень, а на дрібнопобутову техніку вартістю до 500 гривень зміна ціни незначна, у середньому на 10-30 гривень", - говорить Євген Бабич.
Не менше від магазинів вимагають і туристичні оператори. На електронних сайтах агентств клієнтів попереджають: з початку жовтня за кордон можна літати вже за курсом від 5,3 до 5,5 гривні за долар. При цьому в самих туркомпаніях переконливого пояснення, чому обраний саме такий курс, ніхто не може знайти. "Провиною всьому коливання долара", - говорять у туристичній компанії "Тез тур". Туроператор перераховує американську валюту в гривні за курсом 5,3. У той же час авіакомпанії у своїх цінах чітко додержуються індикатора НБУ. Таким чином, авіаперельоти не подорожчали.
Купити або ж орендувати квартири в гривні теж стало дорожче. Агентства нерухомості при цьому запевняють, що вони орієнтуються на побажання власників апартаментів. Нібито власники житла вимагають стягувати з орендарів підвищену плату через коливання на валютному ринку. При цьому апетити цих власників з курсом НБУ часто не сходяться. "По документах і договорах ми орієнтуємося на курс НБУ. Але на сьогодні по договорах у зв'язку із ситуацією нестабільності курсу долара хазяї самі встановлюють ціну. Дуже жадібні рахують по 5,5", - констатують в агентстві нерухомості "Мілленіум плюс". Ріелтори визнають, що коли курс упав до рівня 4,5 гривні за долар, власники квартир так само активно підвищували ціни. Правда, тоді виною всьому був дешевий долар, сьогодні ж причина - подорожчання зеленої валюти.
А от оператори авторинку змушені йти на поступки клієнтам. Загроза падіння продажів змушує їх торгувати за курсом НБУ. Отоваритися в більшості автосалонів учора можна було з розрахунку 4,98 гривні за американський долар.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас